To ciasto
zdecydowanie plasuje się w czołówce moich ulubionych deserów! Ciasto po
upieczeniu jest wilgotne, a jednocześnie puszyste, po prostu idealne. W mojej
wersji nie dodałam bakalii i nie zmieniałabym tego. Jednak w przepisie dla zainteresowanych
podam również tą bogatszą wersję. Mój „Carrot Pie” to idealna kompozycja
miękkiego ciasta i marchewki w proporcjach pół na pół. Gorąco polecam!
Składniki:
Ciasto marchewkowe |
- 2 szklanki mąki
- 4 duże marchewki
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 pasek gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Opcjonalnie:
- bakalie: rodzynki, płatki migdałowe, orzechy włoskie
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez
sito, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną, cynamon oraz cukier
waniliowy. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorzką
czekoladę posiekać (jeżeli chcemy dodać bakalie, rodzynki należy sparzyć, a
orzechy włoskie posiekać).
Mikserem utrzeć jajka z cukrem. Porcjami dorzucać mąkę
wymieszaną z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym oraz cynamonem i nadal ucierać.
Na końcu powoli wlać olej i wymieszać. Wciąż mieszając ciasto dodać startą
marchewkę oraz czekoladę ( jeżeli chcemy dodać bakalie to również dorzucamy je
do ciasta).
Blaszkę - najlepiej
o wymiarach 25 na 30 centymetrów- wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
olejem i posypać bulką tartą (zdecydowanie lepszym rozwiązaniem moim zdaniem
jest posmarowanie olejem oraz posypanie bułką- papier może rozmięknąć i ciężko
będzie go oddzielić od ciasta). Gotowe ciasto przełożyć do formy i wstawić do
nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu,
kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami
włoskimi.
Ciasto marchewkowe |
Ciasto marchewkowe |
Ciasto marchewkowe |
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast :) Twoje wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPięknie wygląda :) muszę się w końcu do niego przekonać !
OdpowiedzUsuńNa prawdę warto :) Roboty nie ma dużo, tylko dobrze kogoś zatrudnić do tarcia marchewki :P
UsuńJak to robię to zawsze mam kogoś do tarcia ;D
UsuńKorzystam juz z tego przepisu drugi raz! Tylko olej mieszam z wymieszanym juz cukrem i jajkami. pozniej dodaje do tego marchewkę i z maka nieszam już delikarnie łyżką, n8e mikserem, aby bylo puszyste. Jest genialne!
Usuńja marchewke elektrycznie scieram w piec minut mam starte kg marchwi :p
Usuńmarchewkowe jest cudne i to też jedno z moich ulubionych ciast :))
OdpowiedzUsuńMarchewkowe - uwielbiam :) Nawet rodzinkę przekonałam :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :) Uwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję za tak miłe komentarze, na pewno zostaną mi w pamięci jako te pierwsze które tu się pojawiły!
OdpowiedzUsuńPyszne piekłam, dzięki za przepis,
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńCiasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych deserów. Mój sprawdzony przepis zamieściłam na moim blogu http://endlesssong.pl/?p=84, ale Twojego też nie omieszkam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda bardzo fajnie :) Widzę, że też świeża blogerka.
UsuńTak, dopiero zaczynam i się uczę...na błędach ;)
UsuńWitam i pozdrawiam,mam pytanie:na jakiej tarce utrzeć marchewki?,czy na takiej jak się trze ziemniaki na placki,czy na trochę grubszej,jak na surówkę?Bo ja mam tarki o różnej grubości.Dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńWitam, polecam trzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach - drobniejszych niż na surówkę. Jeżeli mamy taką standardową, prostokątną, srebrną tarkę to na szerszych bokach są takie oczka większe i mniejsze - polecam trzeć na tych mniejszych.
UsuńJeżeli jednak zatrzemy na większych, też nic się nie stanie, po prostu kawałki marchewki będą większe, jednak nie wpłynie na smak ciasta. Pozdrawiam.
pyszne ciasto dziś upiekłam rewelacja !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrowienia dla synka :)
UsuńNo nie powiem trochę mi się zeszło w kuchni ale na niedzielę ciasto mam! Smaczne ... palce lizać
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńZrobiłam to ciasto i wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam wypróbować również inne słodkości :)
Usuńpozwoliłam sobie skorzystać z przepisu, efekty u mnie na blogu :) to ciasto jest cudowne! :)
OdpowiedzUsuńto prawda, jest cudowne :)
UsuńCarrot pie made my day :-)
OdpowiedzUsuńProste i takie pyszne! Wyrasta genialnie! Ja zrobiłam w wersji z płatkami migdałów i dwoma paskami gorzkiej czekolady - wyborne :-)
Cieszę się, że smakowało :)
UsuńCzy piec na termoobiegu w piekarniku?
OdpowiedzUsuńJa piekłam bez termoobiegu, ale sądzę, że można skorzystać z tej funkcji.
UsuńNajpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory jadlam! Dzieki za przepis. To moje ulubione ciasto wiec wiem o czym mowie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuńha! dziekuje za super przepis. szybko, tanio, prosto, łatwo i SMACZNIE! czego wiecej chciec? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna chcieć tylko więcej ciasta :)
UsuńPierwszy raz w życiu piekę, choć jadłam je już nie raz;) Dziękuję za przepis, jest banalnie prosty:)Dzieci zachwycone. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTo rozumiem, że teraz już będzie częściej gościć na Twoim stole :) Również pozdrawiam.
UsuńOczywiście, że tak:) to co zostało córka zaniosła babci a babcia też zadowolona;) nawet mój partner, który stwierdził, że surówkowego ciasta jeść nie będzie, zjadł ;p oj mamy duży postęp ;p Będę sobie śledziła poczynania bloga na fb, zapewne coś ciekawego znajdę. Pozdrawiam jeszcze raz i życzę sukcesów :3
UsuńBardzo się cieszę :) Dziękuję i zapraszam!
Usuńciasto REWELACJA. robiłam w wersji z dynią zamiast marchewki i równie dobrutkie wyszło a dziś robie z jabkiem pokrojonym w większą kostkę. zobaczymy co wyjdzie. bo samo ciasto jest pyszne i takie proste.a dodatek marchwi jabłek czy zeszłorocznego dżemu to tylko nasza inwencja twórcza
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z wykorzystaniem dyni :) Z jabłkami też na pewno wyjdzie pysznie!
UsuńWitam:)
UsuńUcieramy całe jajka czy tylko żółtka? :/
Witam,
Usuńucieramy całe jajka.
Pozdrawiam
Super łatwy przepis. Moje ciasto właśnie rośnie w piekarniku, już nie moge doczekac sie aż skosztuję ;)
OdpowiedzUsuńTo teraz, aż zazdroszczę, że u mnie go nie ma :p
UsuńPierwszy raz robiłam to ciasto i wyszło super:) Polecam! Iwona
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
Usuńbuuuu a mi nie wyszło.....jak sprawdziłam po 45 minutach czy jest dobre i wsadziłam patyczek to ciasti całe się trzęsło a patyczek był tłusty ze az kapało z niego....dałam szklanke oleju ani ciut wiecej...taką niepełną szklankę :( tą samą szklankę używałam do mąki i cukru...poczekam ąz ostygnie moze to tylko mlne wrazenie
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że ciasto nie wyszło, czasem tak się zdarza, proszę się nie zniechęcać :) Ciężko mi powiedzieć dlaczego tak się stało, może olej nie dokładnie wymieszał się z ciastem? Wszystkie składniki powinny być połączone przed wyłożeniem masy do formy.
Usuńmoje ciasto, może nie tak skrajnie, ale też wyszło chyba zbyt mokre. Czytałam gdzieś na innym blogu, że to może być tak, że jak się ma bardzo "soczyste" marchewki to do należy dodać mniej oleju, ale to był inny przepis, więc nie wiem jak to się odnosi tutaj. Zawsze można trochę ciastu pomóc piekąc je trochę dłużej. autorowi komentarza wprawdzie już raczej (prawie rok później) nie pomoże, ale może innym przeglądającym komentarze w przyszłości.
UsuńUwielbiam marchewkowe, a to wygląda zacnie!:)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest jakby dietetyczne czy mega kaloryczne ? :)
OdpowiedzUsuńPomimo nazwy "marchewkowe" na pewno dietetyczne to ciasto nie jest, gdyż zawiera sporo tłuszczu (konkretnie oleju) oraz cukier. Nigdy specjalnie nie liczyłam kalorii, więc nie jestem w stanie odpowiedzieć ile zawiera jeden kawałek ciasta. Natomiast z całą pewnością mogę rzec, że ciasto warte jest zrobienia i zjedzenia, ilekolwiek kalorii by nie miało :P
UsuńAkurat mam dziś ochotę na ciasto marchewkowe i znalazłam twój przepis, muszę go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, szykuje się smaczne popołudnie, aż zazdroszczę :)
UsuńDoskonałe! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńprzepis świetny, wygląda mega apetycznie:) jutro biorę się 'do roboty' :) !
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
Usuńprzed chwilą włożyłam do piekarnika, dziwiła mnie gęsta konsystencja, ale jak dałam marchew, wszystko sie zmieniło, zobacyzmy co mi wyjdzie za 45 min.
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie przepysznie :)
Usuńożesz Ty, wyszło lepiej niż się spodziewałam:
OdpowiedzUsuńhttp://vpx.pl/ADip
http://vpx.pl/ADiQ
http://vpx.pl/ADiq
to niemożliwe!! dziękuję :***
No rewelacja!
Usuńczekam aż przestygnie, ale nie mogę się doczekać ze smakiem. Ja robiłam w formie silikonowej, bo nie używam za dużo tłuszczu w swojej diecie, zmniejszyłam ilość oleju oraz liczbe jajek, dodatkowo zamiast czekolady dałam czubata łyżkę kakao, no i zamiast mąki białej, pełnoziarnista. :D
OdpowiedzUsuńzjadłam, jest pycha :DDD
OdpowiedzUsuńjeszcze zamiast cukru dałam cukier brążowy, ale mało i stewię, utarłam z jajkami. Moja wersja też kaloryczna, ale na pewno znacznie mniej :D Dziekuję za inspirację
Bardzo się cieszę, że smakowało i zapraszam do innych przepisów :)
Usuńdzieki za wspanialy przepis...juz to zrobilam.....upieklo sie wspaniale i smakowalo wysmienicie
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWłasnie zabieram się za robienie, relacje zdam po upieczeniu :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie pyszne :)
Usuńza slodkie
OdpowiedzUsuńPolecam jako polewę zmiksować 400g cukru pudru ze 100g serka śmietankowego (np Philadelphia) i 50g masła! Połączenie jest rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł, wypróbuję następnym razem :)
UsuńWyszło pysznie! Przepis ląduje już do książki na stałe :) Bardzo smaczny. Dodałam chyba jednak troszkę za dużo cynamonu, czy może jednak ono ma mieć taki lekko świąteczno-jesienny smak? :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Moim zdaniem to ciasto raczej nie ma "świątecznego" posmaku, jednak jeżeli Tobie takie wyszło to nic złego :) Pozdrawiam
UsuńDzięki za przepis.Ja dodałam 1 szkl.posiekanych orzechów, 1 szkl.pokrojonych w kostke jabłek, 1 szkl.czerwonych porzeczek. Było super.
OdpowiedzUsuńZ jabłkami i porzeczkami to musiało być absolutnie fantastyczne ciacho!
UsuńWłaśnie dziś upiekłam moje pierwsze carrot pie posiłkując się Twoim przepisem - wyszło bardzo smaczne :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Zapraszam ponownie :) Pozdrawiam
UsuńA mi juz drugi raz nie wyszlo. Coś z tym przepisem nie tak . Jestem kucharka z 20 letnim starzem i zawsze ciasta wychodza przecudnie czego nie mozna powiedziec o tym ...
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, przyczyn może być wiele, nie znając szczegółów, niewiele mogę doradzić. Proszę spróbować opisać, w którym momencie ciasto nie wychodzi i co po kolei się dzieje?
UsuńJuż któryś raz piekę ciasto marchewkowe wg tego przepisu i za każdym razem wychodzi doskonałe, mimo że nie mam dużego doświadczenia w kuchni.
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie tylko trochę zmodyfikować recepturę i dodaję tylko szklankę cukru i 3/4 szklanki oleju oraz dwie łyżki kakao. Polecam, wychodzi bajeczne :)
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje! Następnym razem, kiedy będę je piekła z chęcią wypróbuję Twoje propozycje zmian :) Pozdrawiam
UsuńDzięki za ten przepis :) Stawiam pierwsze kroki w pieczeniu ciast, zazwyczaj wychodzą mi zakalce, a z tego przepisu wyszło świetne. Moje dzieciaczki są zachwycone niedzielnym ciastem :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam do pieczenia również innych ciast :)
Usuńdlaczego w przepisie są 4 jajka a użyto tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńUżyto 4 jajka "Mikserem utrzeć jajka z cukrem" - czy czegoś nie dostrzegam?
Usuńco z białkami?
OdpowiedzUsuńW przepisie wykorzystuję całe jajka, czyli żółtka wraz z białkami :)
Usuńrewelacja :) bardzo bardzo pyyyyyyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMoja trzecia blaszka z tego przepisu, zawsze wychodzi:) ciasto rewelacyjne! :))
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wyszło idealnie, jak na zdjęciu, dzięki!!!
OdpowiedzUsuńCiszę się, że smakowało :)
UsuńPiękne jest, najbardziej podoba mi się ostatnie zdjęcie. Czekam na twoją ocenę mojego ciasta na nymuffin.blogspot.com
OdpowiedzUsuńzrobilam......wyszlo pyszne :-)
OdpowiedzUsuńzrobilam...... wyszlo super ...no i smakowalo wszystkim....dzieki za przepis ...... :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) Bardzo ładne fotki
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Ciasto jest na prawdę pyszne, polecam zrobić :)
UsuńJa pieke z tego przepisu juz od roku. Jedyne co saje polowe cukru bo dla mnie bylo za slodkie maz nie lubi ciast a kolo tego nigdy nie moze przejsc obojetnie. Polecam
OdpowiedzUsuńTo jest jedyne ciasto, na które mam swój przepis, a raczej od babci (od strony męża). Trochę je zmieniłam i robiłam już kilkakrotnie. Poza tym mam zamiar wkrótce znowu zrobić i opisać na swoim blogu. Jeszcze tylko muszę nauczyć się robić porządne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńFotografia kulinarna jest bardzo trudna, zatem życzę cierpliwości :)
UsuńNo i upiekłam po swojemu i mi się udało. Oprócz zdjęć, ale to przez aparat :( Zapraszam do ocenienia: http://feleeshia.blogspot.com/2014/03/marchewkowy-piernikmoj-wasny-przepis.html
UsuńSuper połączenie!
UsuńA ja właśnie wstawiłam swoje pierwsze marchewkowe ciasto. W ogóle jedno z pierwszych ciast w życiu.... Drżę....:)))
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie pyszne! Trzymam kciuki :)
UsuńWyszło!! Ciasto w nowej blaszce i nowym piekarniku i w ogóle nowy przepis, nie wiem, chyba mam talent :) Pycha, zrobię tylko dla odmiany tą białą masę na górę :) Dziękuję za przepis!
UsuńSuper! Życzę smacznego :)
UsuńRewelacja, robie je juz któryś raz, za każdym razem świetne :)). Zamieniłam tylko jedna łyżeczkę cynamonu na przyprawe korzenna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj .Wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńDopiero uczę się piec.Zawsze popełniam jakieś błędy ,ale to ciasto jest tak proste i szybkie w wykonaniu że chyba musiało wyjść :)
Na pewno jeszcze nie raz zrobię ciasto marchewkowe z tego przepisu, bo po prostu rozpływa się w ustach.
Pozdrawiam :)
Wyszło wspaniale! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńPyszne jest! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto robiłem wiele razy rewelacja. Poniewież przepis jest suuper pozwalam sobie na drobne modyfikacje i też wychodzi za każdym razem. Moje pytanie czy ktoś próbował kiedyś robić muffinki vel babeczki?
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne! ❤️❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńTo ciasto już od wielu miesięcy jest naszym ulubionym. Przepis szybki - ciacho zawsze się udaje, a dzieci się zajadają. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko według przepisu, wyszło przepyszne, tylko że.... bardzo suche :( Nie wiem co zrobiłam źle. Może następnym razem dać więcej marchewek, może wtedy będzie bardziej wilgotne? Jak myślicie? Z góry dziękuję za pomoc! :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale tak bez orzechów? Muszę spróbować, bo z orzechami zawsze jest mnóstwo roboty, a jeżeli to będzie tak samo dobre jak to które piekę zazwyczaj, bo będę szczęśliwa <3
OdpowiedzUsuńBuziaki
Brunetka
Polecam spróbować :)
UsuńNiestety, ale nie wyszło. Pomimo iż w piekarniku siedziało ponad 1,5h to upiekły się tylko spód, krawędzie i wierzch ciasta.
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Polecam. Zrobiłam w formie babeczek - dzieciaki zachwycone. PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie ile maki trzeba dac??? Bo chce wlasnie je zrobic
OdpowiedzUsuńWitam, należy dodać 2 szklanki mąki 😀.
UsuńTo jest naprawdę fajny przepis. Można go modyfikowac pod kątem składników i nawet kąpiel wodna była i przy zachowanym czasie t temperaturze zawsze wychodzi idealne. A szczególnie wilgotne jest jak doda się suszone na słońcu morele. Rodziną się zjada. A ja z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis.
UsuńZrobiłam , ciasto dobre w smaku i wilgotne, piekłam w 180 st ponieważ po kilku minutach w 200 st za bardzo boki zaczeły sie przypalać. Rodzinie bardzo ciasto smakowało
OdpowiedzUsuńCo zamiast sody
OdpowiedzUsuńTo ciasto wogole nie wyrasta ... Ma może z 3 cm....masakr....kiedyś robiłam z innego przepisu i wyszło sto razy lepsze....zmarnowałam tylko skladniki
OdpowiedzUsuńA mnie wyszło również, bardzo dobry przepis. Ciasto jest puszyste i delikatne w środku:) Super dziękuję za przepis i Ja skorzystałam
OdpowiedzUsuńCiasto dzisiaj piekłam jest bardzo do dobre ,zdecydowanie polecam i bardzo dziękuje za przepis .
OdpowiedzUsuń