piątek, 22 listopada 2013

Tarta cytrynowa

Tartę cytrynową chciałam upiec już dawno, jednak jakoś nie nadarzała się okazja. Cytryny bowiem dostępne są bez problemu przez cały rok, więc od kilku miesięcy skupiałam się na wypiekach z sezonowymi owocami. W końcu jednak przyszedł i czas na tartę cytrynową.

Przepisów na to ciasto znalazłam sześć, a gdybym szukała dalej, zapewne znalazłabym dużo więcej. Każdy niby podobny, ale z drugiej strony znacznie się od siebie różniący. W takich sytuacjach stawiam na własną recepturę, oczywiście inspirowaną mniej lub bardziej przeglądanymi przepisami, wszak tarty cytrynowej od nowa nie wymyślę :).

Tarta cytrynowa

Przyznam, że na początku kiedy z mężem spróbowaliśmy ciasto, nie zachwyciło nas smakiem, bo było dosyć mocno kwaśne. Jednak pierwszy kawałek zjedliśmy kiedy było jeszcze ciepłe. Dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce tarta zmieniła smak na dużo lepszy! Krem oczywiście nadal pozostał kwaskowaty, w końcu dodałam do niego sok z trzech cytryn i dosyć mało cukru, dlatego dodatek bitej śmietany i oprószenie ciasta cukrem pudrem jest tutaj wskazane.  Tarta cytrynowa to na pewno zupełnie inne ciasto. Nie jest słodkie, powiedziałabym że jest orzeźwiające. Jeśli jeszcze go nie jedliście, zachęcam do spróbowania!

Przepis własny
Tarta cytrynowa

Składniki:

Ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżka zimnej wody*

Krem:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 ml soku z cytryny (ok. 3 cytryny)
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej

*jeżeli po dodaniu żółtka ciasto nie będzie się chciało zagnieść dodajcie łyżkę lub dwie zimnej wody.


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie przesiekać z suchymi składnikami. Następnie dodać żółtko, skórkę z cytryny oraz w razie potrzeby łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować płaski placek, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
 
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć (najlepiej przy pomocy wałka) do formy na tartę (u mnie o średnicy 28 cm). Następnie ponakłuwać ciasto widelcem, obciążyć grochem lub fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie, piec jeszcze 5 minut, po czy wyjąć ciasto i odstawić do przestudzenia.

W celu przygotowania kremu zmiksować wszystkie składniki. Masa będzie dosyć rzadka (może być nawet rzadsza niż ciasto naleśnikowe). Ostrożnie przelać masę na podpieczony spód tarty i wstawić na piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 minut, aż masa się zetnie (pod koniec pieczenia można zmienić funkcję z grzania górnego i dolnego tylko na dolne, lub przykryć tarte folia aluminiową, aby nie przypiekła się za mocno). Gotową tartę ostudzić i wstawić do lodówki na 3-4- godziny. Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem. Podawać z kleksem bitej śmietany. Przechowywać w lodówce.

Czas przygotowania ciasta: 15 minut
Czas pieczenia spodu:  20 minut
Czas przygotowania masy: 10 minut
Czas pieczenia tarty: 35 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny


Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

13 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, ja też ostatnio robiłam taką tartę tylko z beza na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodki dodatek bezowy to świetny pomysł! Rozważałam tę opcję, jednak ostatecznie wygrała bita śmietana :)

      Usuń
  2. Uwielbiam, pyszna klasyka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam właśnie takie kwaśne ciasta, muszę w końcu zrobić tartę cytrynową - ale tak jak Ty, ostatnio staram się bardziej skupić na sezonowych owocach i warzywach, i tak jakoś te cytryny schodzą na dalszy plan...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się zebrać sobie i postanowić! Najlepiej upiecz ją od razu jutro :)

      Usuń
  4. Pyszności ! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciasto i do tego ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi miło, że tak Wam się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tarta cytrynowa to unikat, klasyk wśród tart! :]
    pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie to wygląda!!

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj