Po muszlach nadziewanych pomidorami i mozzarellą przedstawiam Wam kolejną propozycję
na efektowną przekąskę z conchiglioni
w roli głównej. Tym razem farsz przygotowałam z sera białego, oliwek i
suszonych pomidorów. Całość doprawiona tylko solą i pieprzem oraz
„zieleniną”. No i czosnkiem.
Muszle faszerowane twarogiem |
Inne propozycje na
dania z conchiglioni:
Na ciepło: Zapiekane muszle ze szpinakiem
Składniki:
- 12 muszli makaronowych – conchiglioni
- 200 g sera białego twarogowego półtłustego
- 12 czarnych oliwek bez pestek
- 6 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżka siekanej natki pietruszki lub łyżeczka suszonej ( u mnie suszona)
- łyżka siekanego koperku lub łyżeczka suszonego ( u mnie suszony)
- sól i pieprz
Rada: zamiast natki można wykorzystać bazylię albo ukolę (u mnie bazylia stanowi dekorację)
Rada
druga: twaróg można zastąpić serkiem kozim.
Przygotowanie:
Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut (al dente). Następnie na
durszlaku zahartować zimną wodą i przełożyć na talerz (wnętrzem do dołu, aby
woda mogła wypłynąć) wyłożony papierowym ręcznikiem. Odstawić do wystudzenia. (
Makaron możemy ugotować nawet kilka godzin wcześniej, jednak po wystudzeniu
należy go przykryć folią spożywczą)
Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić.
Pomidory i oliwki odsączyć z zalewy, drobno posiekać i połączyć z serem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać siekaną natkę pietruszki i połowę
koperku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i nafaszerować muszle. Conchiglioni
ułożyć na talerzu, posypać pozostałym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem i
podawać.