Ta
sałatka łączy w sobie prawie wszystkie moje ulubione warzywa i kurczaka, za
którym też przepadam. Całość dopełnia niezwykle smaczny sos, który mój kolega zwykł
nawet wylizywać z talerza :P
Sałatka
prosta, ale absolutnie przepyszna. U mnie bez wątpienia ląduje na pierwszym
miejscu, polecam!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
- olej do smażenia
- sałata zwykła
- papryka czerwona
- dwa pomidory
- ogórek długi
- 15 dag sera żółtego (np. gouda)
- grzanki do posypania
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu ( u mnie ognisty Kotlin)
- przyprawy: sól, cukier, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, suszona natka pietruszki, oregano, kurkuma, pieprz biały
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka
pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na oleju na złoto. Mięso
przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zostawić do
wystudzenia.
Liście Salaty
dokładnie wypłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, wykroić
gniazda nasienne, pomidory umyć, ogórka umyć i obrać. Wszystkie warzywa pokroić
w kostkę. Ser żółty pokroić w słupki lub w kostkę. W dużej misce połączyć
wszystkie składniki sałatki.
Wszystkie moje ulubione smaki również. Zapraszam do siebie : http://gotujebochce.blogspot.com/2013/06/kotlety-rybne-ze-swiezego-dorsza.html
OdpowiedzUsuńRobiłam w domu parapetówkę, a to była dobra okazja żeby wypróbować różnych sałatek i nie tylko. Ta sałatka jest genialna, jako pierwsza zniknęła ze stołu. Wszyscy byli zachwyceni:):):) I tak jak autor napisał, również zlizywali sos z talerzy. Jest wyśmienita, naprawdę bardzo polecam i dziękuję za przepis na tą sałatkę. Super i to przez DUUUUŻE " S "...!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńSałatka jest idealna (po prostu mistrzostwo świata), sięgam po nią, jak i po inne Twoje przepisy bardzo często. Dzisiaj postanowiłam pozostawić po sobie ślad i napisać, że smakuje i to BARDZO. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo kulinarnej wyobraźni na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam!
UsuńA czy jest szansa poznać proporcje przypraw do sosu?
OdpowiedzUsuńz góry dzięki.
Pozdrawiam,
M.