Trochę się zgapiłam i nie przygotowałam odpowiednio wcześnie
ciasta na piernik, które mogłoby spokojnie dojrzeć do świąt. Podejrzewam, że
takich osób jak ja jest więcej, więc dziś przedstawiam Wam doskonały przepis,
który znalazłam na blogu „modern taste”. Przygotowanie piernika zajmuje raptem
20 minut. Ciasto nie musi leżeć, ani dojrzewać, a po upieczeniu od razu jest
gotowe do jedzenia! Do tego smakuje fantastycznie ). Wszystkim
spóźnialskim (i nie tylko) polecam upieczenie tego piernika.
Piernik |
Piernik |
Przy okazji dzisiejszego przepisu pokażę Wam jak „skrócić”
blaszkę, jeśli nie posiadamy odpowiedniego rozmiaru. Na ten pomysł wpadłam
właśnie przy pieczeniu piernika i tak mi się spodobał, że postanowiłam się nim z
Wami podzielić. Posiadam keksówkę 25 cm. Do przepisu potrzeba 20 cm. W
odległości ok. 5 cm od jednego boku włożyłam pionowo kawałek tekturki. Część
blaszki, w której miałam umieścić ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia, zaś w
drugą 5 cm przestrzeń nasypałam suchy groch, który zwykle wykorzystuję do
obciążania kruchego ciasta. W ten sposób tekturka się nie przesunęła, a ciasto
nie rozlało na całą foremkę. Trzeba się trochę nagimnastykować, aby
jednocześnie i groch i ciasto dokładnie było w miejscu, w którym chcemy. Z
pewnością nie zaszkodzi pomoc kogoś do
trzymania tekturki, ale samemu też spokojnie można sobie poradzić. Na poniższym
zdjęciu dokładnie widać jak wygląda moja konstrukcja. Może pomysł nie jest
jakiś genialny, ale mam nadzieję, że przyda się choć jednej osobie!
Piernik |
Źródło przepisu: moderntasteblog.blogspot.com
Składniki:
- 60 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 jajko
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło, cukier, śmietanę, mleko, miód i
ekstrakt waniliowy. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z solą, sodą i
przyprawą do piernika. Dodać ostudzoną zawartość rondelka, jajko i dokładnie
wymieszać, aż masa będzie gładka. Ciasto przełożyć do formy o rozmiarze 20x7cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej
czekoladą. Ozdobić bakaliami wedle uznania.
Pysznie wygląda! I do tego jaki świetny pomysł z tą blaszką :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Cieszę się, że pomysł się podoba!
Usuńpatent na skracanie blaszki jest wprost genialny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale patent ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował, a patent zapamiętuję na przyszłość :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń