Dziś kolejna propozycja na obiad z makaronem i warzywami.
Tym razem wykorzystałam cukinię, pomidory, pora oraz groszek. Obiad doskonały
każdego dnia i dla każdego domownika. Do jego przygotowania możecie użyć
niemalże każdego ulubionego makaronu. Ja
wykorzystałam małe muszelki, ponieważ akurat miałam pod ręką. Jeżeli zostanie
Wam nieco jedzenia i zechcecie je odgrzać następnego dnia, trzeba pamiętać, aby
dolać śmietany, ponieważ w czasie ogrzewania śmietana zredukuje się i sos
zupełnie Wam zniknie.
Makaron z warzywami |
Składniki na 2-3 porcje:
- 160 g ulubionego makaronu*
- por
- nieduża cukinia
- 3 pomidory
- 3-4 łyżki mrożonego groszku
- 50 g masła
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 18% lub 12%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
- garść startego sera**
*najlepiej świderki
lub spiralki; u mnie małe muszelki
**najlepiej parmezanu
lub grana padano; u mnie gouda
Przygotowanie:
Białą część pora pokroić w krążki, cukinię w pół plasterki,
a sparzone i obrane ze skórki pomidory w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie, odcedzić w ten
sposób, aby wodę z gotowania przelać do drugiego garnka. Do wrzącej,
przecedzonej wody wsypać groszek i por, gotować kilka minut i odcedzić. Na
patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić posiekany czosnek i cukinię. Smażyć 5
minut mieszając, następnie wlać śmietanę, przecier pomidorowy i wymieszać.
Dodać pomidory, bazylię i dusić kolejne 5 minut. Na końcu dodać makaron, por,
groszek oraz doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, podgrzać, nałożyć na
talerze, oprószyć startym serem i od
razu podawać.