Strony

sobota, 14 czerwca 2014

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami w śmietanowym sosie sojowym

Nie da się ukryć, że lubię makarony! W mojej diecie niestety zakazany jest gluten pszenny. Jednak nie ma takiej możliwości, aby to lub wykluczenie laktozy zatrzymało mnie przed gotowanie i spożywaniem ulubionych dań. Wymaga to nieco eksperymentów, ale można naprawdę można stworzyć bardzo fajne proste potrawy.

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Orkisz jest źródłem m.in. wartościowego dla zdrowia kwasu linolenowego i błonnika pokarmowego. Co prawda zawiera również gluten, ale dużo lepiej przyswajalny niż pszenny. Zamiast kurczaka oczywiście wykorzystałam indyka :). Największy problem miałam ze śmietaną. Chciałam nawet zrezygnować z tego rodzaju sosu, ale w jednym z marketów (zawierającym w nazwie dwa męskie imiona) natknęłam się na śmietanę sojową. To „odkrycie” pozwoliło mi nie tylko na przygotowanie dzisiejszego dania, ale także mogłam wrócić do ulubionego deseru: truskawki ze słodką śmietaną (zamiast cukru – ksylitol). Śmietanka sojowa jest bardzo dobra. Nie widzę nawet większej różnicy między zwykłą, a taką. Polecam wszystkim, którzy nie mogą spożywać laktozy!

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Przepis własny

Składniki na 2-3 porcje:
  • 10-12 dag makaronu orkiszowego wstążki
  • pół pęczka szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mięsa z indyka (np. pierś) 
  • przyprawy do mięsa – ulubiony zestaw (u mnie: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, carry, kurkuma, bazylia, oregano, imbir) 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 ml śmietany sojowej
  • garść startego sera parmezan lub grana padano

Przygotowanie:

Makaron ugotować al. dente wg. przepisu na opakowaniu. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na trzy części. Gotować około 10 minut w osolonej wodzie (główki gotować 5 minut).
 
Mięso pokroić w kostkę i doprawić ulubionym zestawem przypraw. Czosnek drobno posiekać, zrumienić na oliwie. Następnie dodać indyka i podsmażyć. Wrzucić ugotowane szparagi, doprawić solą, pieprzem i zalać śmietanką sojową. Chwilę redukować płyn po czym dodać makaron i całość wymieszać. Nakładać na talerze, oprószyć startym serem i od razu podawać!

Smacznego!
 
Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

2 komentarze:

  1. Super przepis na makaron. Ja teraz szukam pomysłów na przepisy dla matek karmiących. wiem co jeśc, ale nie mam pomysłów co przyrządzić. Wszytko albo duszone lub gotowane. A ja prawie zawsze smażę lub piekę... Ech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli gotowanie to przede wszystkim postaw na zupy! Duszone mogą być warzywa, pulpety wołowe, gulasze... Powodzenia!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.