piątek, 11 lipca 2014

Orkiszowe placki z cukinii

Poszukując dań odpowiednich w mojej diecie znalazłam na innym blogu placki z cukinii. Nie miałam akurat mąki jaglanej, więc wykorzystałam orkiszową. Placki robiłam pierwszy raz, a wyszły bardzo smaczne. Nawet nie wiedziałam, że to danie jest tak powszechnie znane i lubiane jak się okazało. W biurze kilka osób zaglądało mi w talerz wzdychając do cukiniowych placuszków. Następnym razem zrobię podwójną porcję :).

Orkiszowe placki z cukinii

Orkiszowe placki z cukinii
Źródło przepisu: quchniawege.blogspot.com (plus moje zmiany)



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • cebula
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: oregano, bazylia, pietruszka, koperek, tymianek, sól morska, pieprz czarny
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy


Przygotowanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (starłam na tarce o małych oczkach). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Jajka zmiksować na gładką masę. Dodać cebulę, czosnek, mąkę orkiszową i ziemniaczaną oraz przyprawy. Cukinię dokładnie odcisnąć z soku i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać.

Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!
 
Orkiszowe placki z cukinii

Orkiszowe placki z cukinii
 

sobota, 5 lipca 2014

Orkiszowe naleśniki z truskawkami

Poniższy przepis to moja przeróbka zwykłych NALEŚNIKÓW, które uwielbiam. Wersja dietetyczna na słodko, ale bez cukru, w sam raz dla osób dbających o linię. Zamiast glutenu pszennego zawartego w zwykłej mące postawiłam na lepiej przyswajalny orkisz. Z pierwotnego przepisu na ciasto naleśnikowe pozbyłam się też laktozy zastępując mleko krowie migdałowym lub sojowym.

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
Orkiszowe naleśniki wybornie smakują nawet z samą śmietanką, jednak według mnie najlepiej z owocami. I tu możecie dowolnie wybrać truskawki, maliny, jagody, co kto lubi :).

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
Polecam również:

Przepis własny

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 15 dag mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka migdałowego lub sojowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta ksylitolu*
  • 25 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
  • masło do smażenia
  • ksylitolu* do posypania
  • kilka dużych truskawek
  • śmietanka sojowa
*ksylitolu – cukier brzozowy, można użyć zwykłego cukru, a do posypania cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i ksylitolem. Mleko połączyć z jajkami, następnie wlać do mąki i wymieszać dokładnie wszystkie składniki mikserem lub trzepaczką. Na koniec wlać chłodne, rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć naleśniki z obu stron i odstawić do wystudzenia.

Naleśniki polać śmietanką, posypać przekrojonymi na pół truskawkami. W razie potrzeby oprószyć ksylitolem. Smacznego!


Orkiszowe naleśniki z truskawkami

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
 
Orkiszowe naleśniki z truskawkami

Drukuj