Poszukując dań odpowiednich w mojej diecie znalazłam na
innym blogu placki z cukinii. Nie miałam akurat mąki jaglanej, więc
wykorzystałam orkiszową. Placki robiłam pierwszy raz, a wyszły bardzo smaczne.
Nawet nie wiedziałam, że to danie jest tak powszechnie znane i lubiane jak się
okazało. W biurze kilka osób zaglądało mi w talerz wzdychając do cukiniowych
placuszków. Następnym razem zrobię podwójną porcję :).
Orkiszowe placki z cukinii |
Orkiszowe placki z cukinii |
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- cebula
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: oregano, bazylia, pietruszka, koperek, tymianek, sól morska, pieprz czarny
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (starłam na tarce o małych oczkach). Cebulę
pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Jajka zmiksować na gładką masę.
Dodać cebulę, czosnek, mąkę orkiszową i ziemniaczaną oraz przyprawy. Cukinię
dokładnie odcisnąć z soku i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać.