Strony

wtorek, 15 stycznia 2013

Sałatki z fetą

Ser feta jest dość popularnym produktem mającym w Polsce wielu koneserów. Osobiście lubię ten kruchy, grecki przysmak za to, że nadaje się do bardzo różnorodnych potraw; zarówno do dań obiadowych takich jak np. zapiekane naleśniki  ze szpinakiem czy faszerowane papryki, a także słonych przekąsek i przystawek - tartoletek, wytrawnych muffinek  i mnóstwa  innych. Feta świetnie współgra z różnymi składnikami, a moim zdaniem jej smak najlepiej komponuje się  ze szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz oliwkami. Dziś proponuje Wam przepisy na zdrowe i pyszne sałatki z FETĄ.


Sałatka z kurczakiem i ryżem 

Składniki: 
  • pierś z kurczaka
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • opakowanie sera feta
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
     Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić solą i pieprzem, następnie usmażyć na ostrym ogniu. Odstawić do wystudzenia.  Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w pół plasterki, jajka w ćwiartki, a fetę w kostkę. Szczypiorek posiekać i zostawić ewentualnie kilka długich kawałków do przybrania. Do miski wrzucić ugotowany ryż oraz wszystkie pozostałe składniki.Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać. Przed podaniem warto schłodzić 30 minut w lodówce.

Sałatka z kurczakiem i ryżem

Sałatka z kurczakiem i ryżem


Kolorowa sałatka 

Składniki: 
  • 200 g sera feta
  • sałata lodowa lub gotowa mieszanka sałat
  • puszka kukurydzy
  • ok. 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
     Sos:
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
  • mieszanka ziół do sałatek ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sałatę umyć i osuszyć, liście porwać na kawałki.  Kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidorki pokroić na połówki, a fetę w kostkę. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Do miski wrzucić sałatę, pomidorki, kukurydzę i fetę i delikatnie wymieszać.
Z oliwy, octu i przypraw przygotować sos i polać nim sałatkę. Na koniec posypać ziarnami słonecznika.

Kolorowa sałatka

Kolorowa sałatka
  


Sałatka w greckim stylu 

Składniki:
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g sera feta
  • 150 g makaronu drobne muszelki
  • 1 ogórek długi
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • słoik oliwek ( zielonych lub czarnych)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki  lub szczypiorku lub koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować  al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do wystudzenia. Pomidorki pokroić na połówki, paprykę i ogórek w kostkę , cebulę w piórka, a oliwki odcedzić.  Wszystkie warzywa wymieszać z makaronem i posypać posiekaną natką. Następnie przyprawić solą, pieprzem i octem, skropić delikatnie oliwą i ponownie wymieszać. Fetę pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Całość posypać oregano.

Sałatka w greckim stylu

Sałatka w greckim stylu

4 komentarze:

  1. Po dzisiejszych zakupach składniki mam :) więc zabieram się już z dużym apetytem do pracy w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj robiłam pierwszą sałatkę (tą z kurzcakiem i fetą) i jest...pyszna ! dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.