Strony

wtorek, 26 marca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane (jak widać po moich wpisach) można nadziewać naprawdę na wiele różnych sposobów. Dziś kolejna, już szósta, propozycja farszu. Bardzo prosta i smaczna kompozycja pieczarek, żółtek i majonezu. 

Jajka faszerowane robię wielokrotnie w ciągu roku, ponieważ doskonale sprawdzają się jako danie kolacyjne, przekąska weekendowa lub jako imprezowa przystawka.

Rada: farsz pieczarkowy doskonale będzie się komponował z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:

  • 3 jajka
  • 10-15 dag pieczarek
  • łyżka majonezu
  • łyżka masła
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo ( jajka zalać zimną wodą i od momentu zagotowania się wody, gotować przez 10 minut, zdjąć z ognia, odcedzić, odstawić do wystudzenia). Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce (u mnie starte na tarce o drobnych oczkach, ale może też być na dużych), następnie podsmażyć na łyżce masła i odstawić do wystudzenia. 

Chłodne jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć delikatnie żółtka. Żółtka umieścić w misce i rozgnieść widelcem, dodać do nich podsmażone wcześniej pieczarki, łyżkę majonezu, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i małą łyżeczką nakładać farsz do białek.

Uwaga: Jajka można ułożyć na sałacie, przybrać koperkiem, natką pietruszki lub kawałkami papryki.  

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami
Wielkanocne Smaki III

2 komentarze:

  1. Moje naj naj najbardziej ulubione jajka faszerowane! Bez nich Wielkanoc się nie odbędzie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.