Strony

wtorek, 16 kwietnia 2013

Kefty wieprzowe delikatnie doprawione

Kefty to dobry pomysł na przekąskę „na jeden kęs”. Małe kulki można nadziewać na wykałaczki lub po kilka na patyki do szaszłyków i podawać z ulubionym dipem. Przy większej ilości można z nich także zrobić danie obiadowe, podając je np. z kaszą i sosem (tak jak pulpety) oraz sałatką pomidorową.

W przepisie, z którego korzystałam polecono namoczyć kromkę chleba w mleku, a następnie pokruszone pieczywo dodać do mięsa. Zrezygnowałam jednak z tej propozycji na rzecz wykorzystania płatków owsianych i poniżej właśnie taką alternatywę Wam proponuję.

Kefty wieprzowe

Inspiracja: APÉRITIFS DINATOIRES: 1001 RECETTES

Składniki na około 14 sztuk:
  • 20-25 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula (albo pół dużej)
  • 30 g płatków owsianych (lub kromka chleba namoczona w mleku)
  • jajko
  • posiekanych kilka listków świeżej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • przyprawy do smaku: kurkuma, tymianek, papryka, pieprz, sól

Dodatkowo:
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. W misce wymieszać wszystkie składniki, czyli mięso, czosnek, cebulę, płatki owsiane (lub pokruszoną kromkę chleba namoczona w mleku), jajko, przyprawy i natkę pietruszki.

Za pomocą dwóch łyżek formować małe wałeczki ( po uformowaniu każdego wałeczka, łyżki wkładać do miseczki z wodą, w ten sposób każdy następny wałeczek nie będzie się do nich kleił), następnie obtaczać je w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Po usmażeniu, można odsączyć kefty na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło np. z ulubionym dipem.

Kefty wieprzowe

Kefty wieprzowe

Kefty wieprzowe
klopsiki i pulpety

2 komentarze:

  1. Z platkami owsianymi jeszcze nie robilam - na pewno wyprobuje!
    Zapraszam tez do mojej klopsikowej akcji: http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/2013/04/klopsiki-i-pulpety-ii.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.