Strony

niedziela, 28 kwietnia 2013

Kolorowy kuskus – pomysł na szybki obiad

Kuskus wywodzi się z kuchni północno-zachodniej Afryki. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, jednak jest od nich dużo prostszy w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga gotowania.  Aby przygotować kuskus, zalewamy go wrzątkiem i po kilku minutach jest już gotowy do jedzenia. Podawać go można z różnymi dodatkami, np. z baraniną, rybą czy drobiem. Kuskus można także podsmażyć z warzywami.

Dziś proponuję Wam wielokrotnie wypróbowane przeze mnie połączenie kolorowych papryk i parówek. Całość doprawiam na ostro sosem tabasco. Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne danie, które gorąco Wam polecam!

Kolorowy kuskus
Kolorowy kuskus




Składniki na dwie porcje:
  • 1,5 szklanki kuskusu
  • opakowanie parówek
  • 2 papryki ( najlepiej w różnych kolorach)
  • 3-4 łyżki masła
  • kilka kropel sosu tabasco
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki startego parmezanu ( lub innego sera – u mnie gouda)


Przygotowanie:

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Parówki pokroić w grube talarki. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić papryki i parówki, dodać tabasco, bazylię, przyprawy i wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając. Na koniec zaciągnąć sos śmietaną.

Do garnka wsypać kuskus, zalać wrzątkiem (lub bulionem) tak, aby woda sięgała około 1 cm ponad powierzchnię kaszki, następnie przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. Kiedy kuskus napęcznieje i wchłonie całą wodę, wyłożyć go na talerz, polać paprykowo-parówkowym sosem, posypać startym serem i od razu podawać.

Uwaga: dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki.

Kolorowy kuskus

Kolorowy kuskus

5 komentarzy:

  1. Ostatnio bardzo często jem kuskus- jest ekspresowy w przygotowaniu i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Do tego można go podawać na wiele różnych sposobów.

      Usuń
  2. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award http://claudittemisscooking.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :) a czy potrawa nadaję się do odgrzania? żeby np zabrać ją do pracy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować odgrzać, kuskus to kasza, więc powinno smakować dobrze. Osobiście zawsze szykowałam tę potrawę na świeżo :).

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.