Powstało wiele
różnych wersji sosu winegret i sama już właściwie nie wiem, który przepis jest
tym podstawowym. Wiadomo, że zawsze na pewno występuje oliwa, ocet winny, sok z
cytryny, sól i pieprz, inne dodatki to już wariacje na temat, chociaż np. Julia
Child za tę podstawową recepturę uważa wcześniej wymienione składniki plus musztarda
Dijon i szalotka.
Do sosu winegret
możemy dodać skórkę z cytryny, aby nadać mu wyrazisty, cytrynowy smak, można
dodać świeże, posiekane zioła albo czosnek. Dziś u mnie właśnie wersja
czosnkowa, zapraszam.
Czosnkowy dressing do sałatek – sos winegret |
Składniki:
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku (roztarty na gładką masę)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Sok z cytryny
energicznie wymieszać z octem winnym, dodać czosnek i sól. Powoli dolewać oliwę
z oliwek, cały czas mieszając, tak aby otrzymać gładką emulsję. Na koniec
doprawić do smaku pieprzem i w razi konieczności solą.
Uwaga: jeżeli czosnek rozcieramy na
desce z solą, należy uważać, aby później nie przesolić sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.