Strony

niedziela, 28 lipca 2013

Paprykowa marynata do mięs

Przygotowując mięso, czy to pieczone w domu, czy grillowane na działce, musimy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu dobrej marynaty. Wtedy nasz kurczak, czy też inny drób lub wieprzowina nabierze aromatu, a upieczony będzie smaczny i soczysty.

Moja ulubiona marynata, dosyć ostra, to połączenie sosu sojowego, miodu, oleju, czosnku oraz papryczki chili. Używam jej często do pieczonych piersi z kurczaka. Tym razem jednak przygotowałam nieco inną miksturę, do której włożyłam kawałki kurczaka, które następnie nadziewałam na szaszłyki wraz z warzywami. Ta wersja również jest dość ostra i niezwykle aromatyczna, a grillowane mięso ma doskonały smak.

Paprykowa marynata do mięs

Przepis własny

Składniki:
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu z białego wina
  • łyżka ostrego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • zioła: świeże oregano oraz bazylia
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, suszony tymianek, sól, świeżo mielony czarny pieprz, pieprz Cayenne

Przygotowanie:

W misce wymieszać oliwę, ocet, ketchup, sos sojowy. Papryczkę chili, czosnek oraz zioła drobno posiekać. Doprawić przyprawami, ponownie wymieszać. Da marynaty włożyć mięso na około 2-3 godziny. Marynata pasuje do drobiu i wieprzowiny.


Paprykowa marynata do mięs

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.