Strony

środa, 17 lipca 2013

Sałatka nicejska

Jeżeli chodzi o sałatkę nicejską to spotkałam na tę przekąskę chyba tak wiele różnych przepisów jak na sałatkę jarzynową. Każdy ma swój ulubiony, trochę inny zestaw. U mnie ziemniaki, jajka, pomidory, cebula, tuńczyk, oliwki oraz anchois. A całość polana czosnkowym sosem winegret.

Spotkałam również wersję bez anchois czy pomidorów, albo z kolei z dodatkiem kaparów, sałaty czy zielonej fasolki (podejrzewam, że żadna z wersji jednak nie zadowoliłaby wszystkich :P). Akurat sałata i fasolka doskonale sprawdzą się jako dekoracja, w mojej wersji jednak nie użyłam tych składników.

Sałatka nicejska
Składniki:
  • 3 duże ugotowane ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • puszka anchois
  • opcjonalnie liście sałaty do dekoracji
Sos:
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku (roztarty na gładka masę)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w plastry. Jajka pokroić w ćwiartki, a pomidory zależnie od wielkości na 6 lub 8 kawałków.  Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki, tuńczyka i oliwki odsączyć z zalewy, a anchois z oleju. Na półmisku ułożyć ziemniaki,  jajka i pomidory, następnie oliwki, i cebulę. Na wierzchu położyć kawałki tuńczyka i anchois. Sałatkę wstawić do lodówki.

Przed podaniem przygotować sos. Sok z cytryny wymieszać z octem winnym, dodać czosnek i sól. Cały czas mieszając, powoli dolewać oliwę z oliwek, tak aby otrzymać gładką emulsję. Doprawić do smaku. Sałatkę można udekorować liśćmi sałaty lub zieloną fasolką.

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

4 komentarze:

  1. Baardzo kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ją lubię, a Twoja dodatkowo przepięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną. Zamiast zwykłych jajek daję przepiórcze ze swojskiej hodowli które kupuję tu http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=16533902

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.