Strony

wtorek, 2 lipca 2013

Tartaletki z rabarbarem

W tartaletkach z rabarbarem wszystko byłoby w porządku, gdyby nie zbyt twarde krówki.  Rozpuściłam je na polewę, zgodnie z przepisem, jednak zastygnięta masa była zbyt twarda. Nie wspominając już o tym, że w rondelku i na łyżce krówka tak szybko zastygła i była tak twarda, że musiałam długo obie rzeczy moczyć we wrzątku i dosłownie skuwać z nich zastygłą masę. Ale to prawdopodobnie była wina złych krówek :P Poza tym, tartaletki prezentowały się wybornie :)

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

 


Składniki:
  • płat ciasta francuskiego ( może być mrożone i mogą być też prostokąty) 
  • dwie średnie łodygi rabarbaru 
  • brązowy cukier 
  • kilka cukierków 'krówek' 
  • roztrzepane jajko do posmarowani
  • cukier puder, do oprószenia 



Przygotowanie:

Jeżeli używamy mrożonego ciast francuskiego należy je wyjąć kilka godzin wcześniej, aby powoli rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na kwadraty (u mnie akurat wyszły prostokąty). Jeden kwadrat pociąć na cienkie paski, brzegi każdego kawałka ciasta posmarować wodą i przykleić pasek z każdej strony, tak aby w środku powstały takie „okienka”.

Rabarbar pokroić w kostkę (nie musimy go obierać) i zanurzać kolejno w brązowym cukrze, tak aby ten go oblepił. Następnie układać go w okienkach ciastek. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 18-20 minut.

Krówki rozpuścić w rondelku (ewentualnie z łyżką mleka, aby masa nie była zbyt twarda) i masą polać ciastka. Kiedy wystygną oprószyć cukrem pudrem.


Źródło przepisu: moje wypieki.com (plus moje zmiany)

Tartaletki - akcja kulinarna

12 komentarzy:

  1. Wyglądają jak z cukierni! Świetny pomysł :) Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie i dość prosto. A wygląda efektownie. Może zamiast tych krówek krówkową masę kajmakowa użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż sugerował to samo :) Z kolei na mojewypieki.com napisał mi ktoś, żeby dodać łyżkę mleka, ale ponieważ rabarbar już się kończy to nie wiem czy będę miała okazję jeszcze powtórzyć te tartaletki.

      Usuń
  3. Ciasto francuskie daje bardzo dużo możliwości, chętnie bym skosztowała Twoich wypieków :) Pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wręcz nie zliczoną ilość :) Cieszę się, że podobają się słodkości, nie wiem skąd jesteś, ale jeśli nie z Warszawy, a będziesz tu kiedyś to zapraszam :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłem i są bardzoooooo dobre:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.