Dziś prezentuję Wam bardzo prosty i uniwersalny przepis na
pomidorowy dip czy też sos (jak kto woli). Spotkałam naprawdę bardzo, bardzo
wiele receptur na sos pomidorowy, choć mogło by się wydawać, że nie można
wymyśleć zbyt wielu wariacji na temat tego prostego dodatku, a jednak.
Jedne miksowane, tak jak dziś u mnie, inne z kolei podgrzewane, przecierane przez sito, jeszcze inne bardziej w formie salsy z większymi kawałkami całych pomidorów. Jedne przygotowywane z pomidorów z puszki, inne ze świeżych, a jeszcze inne z przecieru pomidorowego.
Na potrzeby podania dipu do quesadilli, przygotowałam taki oto sosik z pomidorów z puszki, dymki i czosnku. Dodałam sporo przypraw, aby nadać mu nieco pikantnego smaku i aromatu. Wlałam też odrobinę oliwy, aby mój sos miał gładką konsystencję.
Dip możemy podawać do przeróżnych przekąsek, chipsów, tortilli, różnego rodzaju chrupkiego pieczywa. Podejrzewam, że sos nadałby się także do pizzy – co zamierzam przetestować – ewentualnie po wcześniejszym podgrzaniu w celu zgęstnienia.
Pomidorowy dip |
Przepis własny
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 0,5 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 papryczki chili
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- sproszkowana ostra papryka
- 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieścić pomidory z puszki wraz z
sosem. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Doprawić przyprawami do smaku, a także
dodać oliwę, aby sos miał gładką konsystencję. Całość zmiksować. Podawać jako
dip do nachosów, quesadilli lub innych przekąsek.
Pomidorowy dip |
Pomidorowy dip |
Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013. Takiego pysznego sosu jeszcze w niej nie ma :)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią wezmę udział :)
UsuńSuper, może uda Ci się dodać coś jeszcze z psiankami w roli głównej do 10 września :) Pozdrawiam
Usuńpostaram się :)
UsuńZrobiłam i był naprawdę dobry. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta miska, do której dałaś dip. Gdzie można takie kupić? :)
OdpowiedzUsuńTo jest chińska porcelana mojej babci :)
UsuńŚwietny dip, idealny do nachos własnej roboty :)
OdpowiedzUsuńI tego szukałem do chipsów z cukinii! Super, dzięki :)
OdpowiedzUsuń