Strony

czwartek, 5 września 2013

Pasta jajeczna z awokado

Ciekawą odmianą od tradycyjnych kanapek, będzie podanie do pieczywa pasty jajecznej. Do jajek pasuje na prawdę wiele różnych składników. Idąc za Asią z Kwestii Smaku, zdecydowałam się na awokado. Dobrze doprawiona pasta smakuje wybornie ze świeżym domowym PIECZYWEM. Takie śniadanie zaserwowałam ostatniej niedzieli, zniknęło momentalnie! Zamiast kolendry, czy rzeżuchy zdecydowałam się użyć natki pietruszki i powiem Wam, że komponowała się idealnie.

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com



Składniki:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • mały ząbek czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 3 łyżki listków kolendry lub rzeżuchy + do dekoracji ( u mnie natka pietruszki)



Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka obrać i posiekać w drobną kostkę. Czosnek rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę i od razu skropić sokiem z cytryny, następnie wymieszać z czosnkiem i jajkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać majonez, oliwę i kolendrę (lub natkę pietruszki) i całość jeszcze raz wymieszać (część pasty można rozetrzeć widelcem). Podawać z ulubionym PIECZYWEM.

Pasta jajeczna z awokado
  
Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

4 komentarze:

  1. To jedna z moich ulubionych past do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie... Jakoś nie mogę przekonać się do avocado. Od Ciebie chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, sama też nie szczególnie lubię awokado, jednak w tej paście jest drobno pokrojone, a całość dobrze doprawiona. Awokado ma to do siebie, że jakby przejmuje smak tego z czym jest podawane, samo w sobie nie ma wyrazistego, ostrego smaku. Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  3. Zamiast majonezu mozna dac musztardy, tez b.dobre ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.