Sałatka pomidorowa to propozycja Jamiego Oliviera na
obiadowy dodatek. Pomidorki z bazylią i czosnkiem, doprawione solą morską i
świeżo zmielonym pieprzem, polane pysznym dressingiem. Taka sałatka doskonale
pasuje do większości dań głównych. Papryczka chili nadaje jej charakter.
Właściwie nie trzeba nawet czekać do obiadu, można po prostu zjeść te pyszne i
zdrowe pomidorki o każdej porze dnia!
Składniki:
- 750 g mieszanki pomidorków (koktajlowych, podłużnych, sałatkowych)
- świeża papryczka chili
- kilka listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki umyć, pokroić na połówki i wrzucić do miski. Dodać
posiekaną papryczkę chili, porwane listki bazylii i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wlać oliwę, ocet balsamiczny, doprawić solą, pieprzem. Całość
wymieszać, udekorować drobnymi listkami
bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.