Kwiecień to już koniec sezonu na cykorię, jednak można
jeszcze upolować ładne sztuki. Cykoria duszona w winie to niezwykle prosta w
przygotowaniu przekąska. Ale uwaga, nie jest to danie dla wszystkich. Ser
roquefort ma bardzo intensywny zapach i smak, który nie każdemu może pasować.
Jeżeli jednak gustujecie w serach pleśniowych do potrawa w sam raz dla Was!
Źródło przepisu:
„Poradnik domowy”
Składniki na 3 porcje:
- 3 cykorie
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
- 100 g sera typu rokpol (u mnie roquefort)
Przygotowanie:
Cykorie pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać
winem, dusić 10-15 minut. Dodać śmietaną, zioła, sól i pieprz. Dusić
jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać
rozkruszonym serem pleśniowym. Serwować jako gorącą przystawkę i chrupiącą
bagietką.
Cykoria duszona w winie |
Cykoria duszona w winie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.