Poszukując dań odpowiednich w mojej diecie znalazłam na
innym blogu placki z cukinii. Nie miałam akurat mąki jaglanej, więc
wykorzystałam orkiszową. Placki robiłam pierwszy raz, a wyszły bardzo smaczne.
Nawet nie wiedziałam, że to danie jest tak powszechnie znane i lubiane jak się
okazało. W biurze kilka osób zaglądało mi w talerz wzdychając do cukiniowych
placuszków. Następnym razem zrobię podwójną porcję :).
Orkiszowe placki z cukinii |
Orkiszowe placki z cukinii |
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- cebula
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: oregano, bazylia, pietruszka, koperek, tymianek, sól morska, pieprz czarny
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (starłam na tarce o małych oczkach). Cebulę
pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Jajka zmiksować na gładką masę.
Dodać cebulę, czosnek, mąkę orkiszową i ziemniaczaną oraz przyprawy. Cukinię
dokładnie odcisnąć z soku i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać.
Mam cukinię, nie mam maki jaglenej, ale mam kaszę: zmielę, będzie mąka:-)
OdpowiedzUsuńKupuję przepis na dzisiaj.
bardzo lubię takie placki, mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z cukini. Ja robię je trochę inaczej. Staram się unikać smażenia. Polecam polecam placki z cukini z ziemniakami, rukolą i serem halloumi!!! Przepis znajduje się na moim blogu www.niezawieraglutenu.pl Przepraszam, za wymuszoną reklamę. Normalnie tego nie robię, ale te placki są tak wyjątkowe, że na prawdę warto spróbować. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńmniam, ja też ostatnio polubiłam się z orkiszową i gości u mnie częściej niż zwykła pszenna ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placki, mniam:)
OdpowiedzUsuń