Strony

czwartek, 24 stycznia 2013

Zapiekanka z kapusty kiszonej i puree



Z połączenia zupełnie zwyczajnych, tradycyjnie polskich składników takich jak ziemniaki, kapusta kiszona oraz kiełbasa można przy odrobinie fantazji zrobić smakowite i oryginalne danie.  Z ugotowanych ziemniaków, masła i mleka dzień wcześniej przygotowałam puszyste puree. Duszenie kapusty kiszonej z cebulką zajęło tylko kwadrans. Do tego kilka plasterków czosnkowej kiełbaski, a całość polana sosem musztardowo – śmietanowym. Na koniec krótko zapiekłam potrawę w piekarniku. Zapiekanka z kapusty kiszonej i puree ziemniaczanego może być doskonałym pomysłem na smaczny, pożywny, a zarazem niewymyślny, zimowy obiad.

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag czosnkowej kiełbasy
  • 50 dag ziemniaków
  • łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • średnia cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka margaryny
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • grubo mielony pieprz

 Sos:

  • łyżka musztardy
  • łyżka śmietany
  • żółtko
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zgnieść. Dodać łyżkę masła i pół szklanki mleka. Całość ucierać do otrzymania puszystej masy. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Posiekaną część natki dodać do puree, delikatnie wymieszać i odstawić. 

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce margaryny w dość dużym rondlu. Pokroić kiszoną kapustę i przełożyć do rondla wraz z listkami laurowymi. Całość doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Kapustę z cebulą dusić około 15 minut na silnym ogniu cały czas podlewając wrzątkiem, aby się nie przypalała. Duszenie zakończyć, kiedy cała woda wyparuje. Odstawić z ognia. Kiełbasę czosnkową pokroić w cienkie plastry i dodać do kapusty. 

Puree przełożyć do naczynia żaroodpornego.  Następnie ułożyć kapustę kiszoną wraz z kiełbasą. Wierzch zapiekanki wygładzić szerokim nożem lub łyżką. 

Z żółtka, śmietany, musztardy oraz pieprzu przygotować sos. Polać nim kapustę i posypać ziarenkami pieprzu. Tak przygotowane danie zapiekać około 10-15 minut w temperaturze 225 stopni.  Po upieczeniu udekorować zapiekankę gałązkami natki pietruszki i podawać. 

Zapiekanka z kapusty kiszonej i puree

Zapiekanka z kapusty kiszonej i puree

3 komentarze:

  1. proste i bardzo dobre danie:) puree do zapiekanki- super pomysł!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za inspiracje!! Pozdr;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.