Strony

piątek, 25 stycznia 2013

Risotto z łososiem



Po przygodach „łososiowych” o których mogliście przeczytać przy okazji przepisu na Łososia z czerwony Pesto nareszcie przyszedł czas na Risotto! 

Risotto jest podobno popularną potrawą włoską, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje m.in. z rybami.  Najczęściej przyrządza się je w głębokiej patelni (u mnie rolę tą pełni niezbyt włoski, ale skuteczny wok). Aby nadać potrawie aksamitnej konsystencji, do ugotowanego ryżu można dodać masło, jogurt lub śmietanę oraz tarty parmezan. Przygotowanie risotto z łososiem jest dosyć proste. Polecam Wam wypróbowanie poniższego przepisu.

Risotto z łososiem
Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu 
  • 2 steki z łososia 
  • cebula 
  • łyżka masła 
  • szklanka bulionu rybnego ( może być tez warzywny) 
  • koperek i szczypiorek 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Steki z łososia umyć i osuszyć, następnie przyprawić solą i pieprzem.  Masło rozgrzać na patelni i usmażyć łososia, dodać pokrojoną w kostki cebulę. Po usmażeniu łososia wyjąć go i pokroić na nieduże kawałki. Do pozostawionej na patelni cebuli dodać ryż i smażyć cały czas mieszając. Wlać gorący bulion i po chwili dodać kawałki łososia. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz  dodać posiekany koperek i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i podawać. 


Risotto z łososiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.