Strony

wtorek, 23 kwietnia 2013

Francuskie paszteciki szpinakowe

Paszteciki, czy też pierożki (będę używać zamiennie tej nazwy) ze szpinakiem to doskonała przekąska, do tego bardzo prosta do zrobienia. Pierożki dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, świetnie komponują się jako dodatek do czerwonego barszczu.

Moja dzisiejsza propozycja na farsz do pasztecików nie jest skomplikowana. Składa się bowiem, jedynie ze świeżych liści szpinaku, czosnku i przypraw. Możemy swobodnie urozmaicić środek pierożków dodając np. rodzynki i orzeszki pinii lub ser feta czy mozzarellę. Ze szpinakiem dobrze komponują się też suszone pomidory.
  
Francuskie paszteciki szpinakowe
Francuskie paszteciki szpinakowe
 

Składniki na 20 pasztecików:
  •  płat ciasta francuskiego
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • jajko
  • oliwa do smażenia

Rada: farsz szpinakowy możemy dodatkowo urozmaicić dodając do niego rodzynki i orzeszki pinii lub pokruszony ser feta czy mozzarellę.

Przygotowanie:
Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnie z oliwą przełożyć szpinak i czosnek. Dusić aż liście szpinaku się „skurczą” i odparują. Doprawić sola i pieprzem.

Uwaga: jeżeli chcemy dodać do szpinaku rodzynki, orzeszki lub ser, należy je dodać po zdjęciu szpinaku z ognia. 

Z ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy 7 cm (przy użyciu np. szklanki). Na każdy krążek nakładać farsz małą łyżeczką, brzegi zwilżyć wodą i sklejać paszteciki.

Uwaga:
Paszteciki możemy skleić na 3 sposoby:    
- Zwilżyć wodą całą krawędź ciasta i skleić na około tworząc pierożek 
- Zwilżyć wodą całą krawędź ciasta i nałożyć drugi krążek – w ten sposób otrzymamy 10 większych pierożków (należy na każdy kawałek ciasta nałożyć dwa razy więcej farszu) 
- Zwilżyć wodą połowę krawędzi ciasta po przeciwległych stronach i skleić tylko w tych miejscach ciasto pozostawiając mały otwór – tak jak u mnie
Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż pierożki nabiorą złotego koloru.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Francuskie paszteciki szpinakowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.