Od kiedy robię taki
prawdziwy barszcz czerwony z buraków i wywaru z suszonych grzybów, a nie z
„proszku” totalnie się w nim „zakochałam”.
(tylko od ostatniej wigilii ugotowałam go już po raz piąty). Szczególnie przypadła mi do gustu, zabielana
śmietaną oraz podawana z jajkiem wersja tej zupy. Ale to innym razem. Dziś
podam Wam przepis na najlepszy (według mnie) barszcz czerwony, który świetnie
smakuje z uszkami czy diablotkami. Ostatnio podałam do niego wczoraj
prezentowane roladki francuskie. Barszcz i roladki to jak dla mnie para
idealna!
Barszcz czerwony |
Składniki:
(przepis własny)
(przepis własny)
- 25 dag grzyby suszone
- 3 szklanki wody
Wywar:
- 0,5 litra wody
- marchewka
- pietruszka
- plaster selera (opcjonalnie)
- 2 buraki ( lub jeden duży)
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kostka bulionowa (grzybowa lub warzywna)
Ponadto:
- 0,5 łyżeczki wegety
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki kwasu burakowego
Przygotowanie:
Grzyby zalać wodą i
odstawić na kilka godzin.
Przygotować wywar.
Warzywa umyć, obrać, umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele
angielskie oraz kostkę bulionową. Zagotować, następnie na wolnym ogniu gotować
około 40 minut. Po tym czasie przelać
czysty wywar do innego naczynia.
Grzyby gotować 30
minut, po czym tak powstały wywar grzybowy przelać do przygotowanego wcześniej
wywaru buraczanego. (ugotowane grzyby mogą nam posłużyć do farszu do
pasztecików lub uszek). Do barszczu dodać wegetę, cukier oraz kwas burakowy,
całość wymieszać i zagotować. Smacznego!
Barszcz czerwony |
ja nie lubię barszczu ale moje dziecko uwielbia :) więc może skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńteż czasami gotuję potrawy, za którymi nie przepadam, ale radość bliskich jest bardzo cenna :)
Usuńnie przepadam za zupami, ale barszcz czerwony to jeden z 3 wyjątków, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńZamiast kwasu burakowego, dodałem koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych firmy Gomar. Barszczyk był bardzo dobry wszystkim smakował, polecam spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń