Strony

czwartek, 18 kwietnia 2013

Muffinki z miodem i glazurą z serka kremowego

Babeczki swój słodki smak zawdzięczają dodaniu miodu, a nie cukru. Również zawartość tłuszczu w muffinkach jest bardzo mała. Może trudno by ten deser nazwać dietetycznym, ale na pewno jest on mniej tuczący, niż zwykłe muffinki.
  
Ciasto jest dosyć zbite, glazura z serka kremowego ma naprawdę przyjemny smak i aromat. Powiem tak: u mnie szału nie wywołały te babeczki, mąż jednak ze smakiem je schrupał

Muffinki z miodem i glazurą z serka kremowego
Składniki na 16 babeczek:
Muffinki z miodem i glazurą z serka kremowego

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mieszanki przypraw quatre epices*
  • ½ łyżki soli
  • 250 ml miodu
  • jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 175 ml mleka (pełnotłustego)

Glazura:
  • 250 g serka kremowego (może być taki zwykły serek śmietanowy do kanapek)
  • niepełna łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżki skórki cytrynowej (plus do dekoracji)
  • 4 łyżki miodu

* quatre epices to mieszanka ziołowa składająca się z czterech podstawowych przypraw: pieprzu (ok. 70% mieszanki), imbiru (20%), gałki muszkatołowej (9%) i goździków (1%). Stosuje się ją najczęściej do dań mięsnych, zup, warzyw, duszenia i dłuższego gotowania. Należy ją dodawać na początku gotowania. Można ją także zastosować do aromatycznych ciast, ale należy wtedy pieprz zastąpić zielem angielskim.
Źródło: Wikipedia

Rada: jeżeli nie mamy przyprawy quatre epice, wystarczy dodać te cztery podstawowe przyprawy z których składa się mieszanka do ciasta.

Przygotowanie:

MUFFINKI:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy.
Miód ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 3 minuty. Dodać jajko, mleko oraz masło i ubijać jeszcze przez minutę.

Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i nakładać ciasto do ¾ wysokości- babeczki wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Do tym czasie babeczki wyjąć i studzić na kartce.

Uwaga: babeczki polecam piec albo w sylikonowych foremkach albo w zwykłych nasmarowanych tłuszczem, ja piekłam w papilotkach i niestety papier mocno przywarł do ciasta. 

GLAZURA:

Serek kremowy dokładnie wymieszać z miodem, skórką cytrynową oraz ekstraktem waniliowym (np. blenderem). Glazurę nakładać np. nożem na wystudzone babeczki. Przed podaniem schłodzić przez chwilę w lodówce.

Uwaga: glazura powinna mieć konsystencje średnio gęstą, masa nie powinna nam ściekać z babeczek, a ładnie się rozprowadzać tak jak krem. 

Muffinki z miodem i glazurą z serka kremowego

Muffinki z miodem i glazurą z serka kremowego

Muffinki z miodem i glazurą z serka kremowego

4 komentarze:

  1. Myślę, że miód i przyprawy sprawiają, że mają coś z piernika, który uwielbiam.Pięknie i elegancko podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem w smaku zupełnie nie przypominają piernika, cieszę się, że się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zaglądałam chwilę i ile mnie ominęło...
    Mini kotleciki super - często robię podobne w sezonie grilowym, dotąd z bułką, zamienię na płatki, albo otręby owsiane. Co do babeczek to moje zdanie już znasz:
    jesteś mistrzynią tematu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Zapraszam w weekend - będą słodkości :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.