Tarta, którą
dzisiaj Wam proponuję jest tak naprawdę nieco zmienioną wersją tarty z cukinią i papryką prezentowaną przeze mnie na początku marca. Zrezygnowałam jednak
z cukinii na rzecz pieczarek i pomidorów, a ser mozzarella zastąpiłam goudą.
Tarta z pieczarkami, szynką i papryką |
Uwaga: Dla lepszego efektu wizualnego
polecam wykorzystać paprykę w kolorze zielonym.
Składniki:
(przepis własny)
- płat ciasta francuskiego
- 10-15 dag pieczarek
- 2 małe pomidory (albo jeden większy)
- papryka czerwona
- 4 grubsze plastry szynki
- 15-20 dag startego na tarce sera żółtego ( u mnie gouda)
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- papryka słodka i ostra
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia
- tłuszcz oraz bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, posolić, następnie przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć szynkę, po chwili dorzucić paprykę i pomidory. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, a na koniec przyprawić pieprzem, solą i paprykami.
Formę na tartę posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą (lub tortownicą lub naczyniem żaroodpornym). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie. Na cieście ułożyć odsączone z tłuszczu pieczarki, następnie farsz z szynki, papryki i pomidorów wymieszać ze startym żółtym serem i ułożyć na pieczarkach. Piec ponownie w tej samej temperaturze przez około 10-12 minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło.
Tarta z pieczarkami, szynką i papryką |
Tarta z pieczarkami, szynką i papryką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.