(Niestety dziś
będzie tylko jedno zdjęcie, ponieważ zaraz na początku fotografowania padła mi
bateria w aparacie, a tarta została bardzo szybko zjedzona)
Tarta z cukinią i papryką |
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- średnia cukinia
- papryka
- 1 kulka mozzarelli
- 4 grubsze plastry szynki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia
- tłuszcz oraz bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Cukinię umyć, obrać,
pokroić w średniej grubości plasterki i podsmażyć na łyżce oliwy z obu stron.
Kiedy cukinia zmięknie i lekko się zrumieni, przełożyć plasterki na papierowy
ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.
Paprykę umyć i pokroić w kostkę, podobnie w kostkę pokroić szynkę. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć szynkę, po chwili dorzucić paprykę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, a na koniec przyprawić pieprzem i solą.
Formę na tarte
posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać
widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą (lub tortownicą lub
naczyniem żaroodpornym). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około
15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto, zdjąć obciążenie. Na cieście ułożyć
plasterki cukinii, następnie farsz z szynki i papryki, a na koniec położyć
porwaną na kawałki mozzarellą. Piec ponownie w tej samej temperaturze przez
około 10-12 minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło.
Bardzo apetycznie wygląda tarta. ; )
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie, papryka + mozzarella.. to lubię!
Dziękuje :)
UsuńTienes unas recetas estupendas, qué rico. Un abrazo, Clara.
OdpowiedzUsuń¡muchas gracias!
Usuń