Do zrobienia tej sałatki zainspirował mnie mój szef, który
przepada za włoską kuchnią. W efekcie jednak pozmieniałam sporo po swojemu, ale
wyszło lekko i
pysznie. Zdecydowałam się
na dressing z oliwy i soku z cytryny, ale Wy możecie pokusić się o kombinację
octu i miodu czyli taki sos jak zaproponował mój kierownik :)
|
Sałatka po włosku z szynką parmeńską |
|
Sałatka po włosku z szynką parmeńską |
Przepis własny
Składniki:
- 100 g roszponki (lub rukoli)
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 300 g mozzarelki ( małe kulki sałatkowe – dwa opakowania)
- ok. 250 g szynki parmeńskiej ( u mnie znalazło się również trochę szynki szwarcwaldzkiej )
- wiórki sera grana padano lub parmezanu (ścięte nożem)
Dressing:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwa z oliwek Extra Vergine
- świeżo mielony czarny pieprz
Uwaga: do tej sałatki można zrobić dressing z octu i
miodu.
Przygotowanie:
Takie sałatki zawsze się sprawdzają - świetnie wyglądają i świetnie smakują.
OdpowiedzUsuńpycha, uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńPrzytakuję - dla mnie też najlepsze, szczególnie latem :-)
OdpowiedzUsuńExstra sałatka:-)
Usuń