Strony

środa, 25 września 2013

Bazyliowy de volaille

Kurczaka uwielbiam w każdej postaci. Kotlety de volaille lubię do tego stopnia, że były one głównym daniem na moim ślubie :). Sama w domu, nie robię ich zbyt często, ale to pewnie dlatego, że lubię gotować ciągle coś nowego, a za ulubionymi daniami dobrze jest czasem mocno zatęsknić, wtedy smakują jeszcze lepiej!

Bazyliowy de volaille
W mojej wersji dodaję nieco mniej masła niż normalnie, pół na pół z żółtym serem, który również uwielbiam w wersji stopionej, na ciepło. Dodatkowo, dla wzbogacenia smaku i aromatu do moich roladek dodałam posiekane świeże listki bazylii, a kotlety przed zawinięciem doprawiłam obficie solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz suszonymi ziołami. Lubię kiedy mięso jest dobrze doprawione, czasami używam także sproszkowanej papryki, słodkiej lub ostrej w zależności od nastroju :P Roladki z poniższego przepisu wychodzą aromatyczne i soczyste, a po przekrojeniu wypływa z nich masełko i żółty ser, do tego ziemniaczki z wody i/lub inne ulubione warzywa, coś wspaniałego!

Bazyliowy de volaille


Przepis własny

Składniki na 2 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 4 kawałki żółtego sera (słupki) 
  • 4 kawałki masła (paseczki) 
  • kilka listków świeżej bazylii
  • olej do głębokiego smażenia

Panierka:
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, następnie roztłuc tłuczkiem pod kawałkiem folii (każdą pierś osobno). Kotlety oprószyć z obu stron solą, pieprzem, suszonym oregano oraz bazylią. Na każdej piersi ułożyć po dwa paseczki masła i żółtego sera oraz posiekaną, świeżą bazylię. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami.

Każdą roladkę obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. De volaille smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, do uzyskania złotej panierki, następnie na chwilę wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby roladka osiąkła z nadmiaru tłuszczu. Usunąć wykałaczki. Podawać z ulubionymi warzywami.

Bazyliowy de volaille
 
Bazyliowy de volaille

5 komentarzy:

  1. Asia wojnowska6 czerwca 2014 20:46

    gorąco polecam pycha!wyszły za pierwszym razem rewelacyjne
    jak to Magda zwykle musze dodać na pewno zagości to w mojej kuchni na stałe, domownicy zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak Ci smakowały :) Zapraszam po więcej inspiracji!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.