Scones to angielskie bułeczki podawane zwykle w porze
śniadania. Można je upiec na bardzo wiele różnych sposobów. W wersji na słodko
często występują z dodatkiem rodzynek. Wtedy podaje się je z masłem, dżemem czy
miodem. Z kolei wytrawne bułeczki możemy zrobić z cebulą, papryczkami, czy serem
tak jak te dzisiejsze u mnie. Użyłam sera gouda i grana padano w proporcji
50/50, doskonale nada się także cheddar, czy ser owczy.
Czasami w przepisach na scones spotykam drożdże, jednak nie
przepadam za pieczywem drożdżowym, stąd dodałam proszek do pieczenia co w
zupełności wystarczyło, aby moje bułeczki wyrosły. Zazwyczaj do ciasta dodawane
jest mleko, natomiast w mojej wersji zastąpiłam je zdrowym jogurtem naturalnym. Bułeczki doskonale smakują nawet z samym
masłem, jednak absolutnie zachwycił mnie ich smak w połączeniu z kawałkiem
ulubionej wędliny, pomidora i świeżo zmielonego pieprzu. Takie małe kanapeczki
są nie tylko pyszne, ale też fantastycznie wyglądają na talerzu.
Jogurtowe bułeczki scones z serem |
Jeżeli zrobicie większą ilość i nie zjecie ich od razu,
pamiętajcie, aby włożyć bułeczki do woreczka plastikowego. Oczywiście musimy
najpierw poczekać aż wystygną, aby folia nie zaparowała, jednak po dłuższym
leżeniu mogłyby stwardnieć.
Przepis własny
Składniki na 7 małych bułeczek:
- 60 g mąki pszennej
- 50 g maki orkiszowej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- szczypta sproszkowanej ostrej papryki
- 20 g zimnego masła
- 20 g startego sera żółtego (np.: gouda lub edamski) plus do posypania*
- 20 g startego sera grana padano (lub parmezanu)*
- 75 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo: łyżka
mleka do posmarowania bułeczek
*ser należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Przygotowanie:
Mąki, proszek do pieczenia, sól i sproszkowaną paprykę
wymieszać w misce. Masło posiekać i połączyć z sypkimi składnikami, następnie
dodać starte na tarce o drobnych oczkach oba sery, a na końcu wlać jogurt naturalny.
Całość wymieszać i zagnieść ciasto.
Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 2
cm. Przy pomocy okrągłej foremki lub szklanki (o średnicy 6 cm) wykroić
bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Używając pędzelka
posmarować wierzchy sconesów mlekiem, a następnie posypać żółtym serem.
Extra te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podobają :)
UsuńNa takie bułeczki zawsze mnie namówisz:)
OdpowiedzUsuńChyba długo by nie trzeba namawiać :P
UsuńTwoje scones wyglądają naprawdę fantastycznie. Obłędne śniadanie weekendowe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podobają :)
Usuń