Dzisiaj zapraszam Was na sycącą, przepyszną sałatkę z
kurczakiem, czerwoną papryką i awokado. Do tego cytrynowy sos i chrupiące
grzanki oraz ziarna sezamu. Wyśmienite danie, które sprawdzi się doskonale w
roli przekąski, a w porze obiadowej nasyci również większy apetyt.
Sałatka z kurczakiem, papryką i awokado |
Przepis na sałatkę z kurczakiem, papryką i awokado znalazłam
w gazecie dawno temu. Zrezygnowałam jedynie z dodania kaparów. Zamiast bagietki
do zrobienia grzanek użyłam zwykłej kajzerki, a smak sosu zaostrzyłam nieco
dodatkiem ostrej mielonej papryki. Polecam Wam tę sałatkę! Dobrze się sprawdzi
zarówno na co dzień, jak i w roli przystawki, kiedy zaprosicie gości.
Receptura wzorowana na
przepisie z miesięcznika „Dobre Rady”
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 5 kromek bagietki lub jednak bułka np. kajzerka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g rukoli lub roszponki
- 1 duże awokado
- sok z jednej cytryny
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sproszkowana słodka papryka
- sproszkowana ostra papryka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
Uwaga: do sałatki pasują także, kapary z zalewy. Dodatkowo można ja posypać wiórkami parmezanu
Przygotowanie:
Filety z kurczaka przyprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką
papryką, a następnie usmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy. Mięso przełożyć na
talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i odstawić do
wystudzenia. Papryki umyć, pokroić w cienkie paski i usmażyć na łyżce oliwy.
Odstawić do przestudzenia. Bagietkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na
patelni, używając 3 łyżek oliwy.
Rukolę umyć i osuszyć (np.
w wirówce do salaty). Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z
cytryny. Resztę soku wymieszać z
posiekaną natką pietruszki, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Widelcem ubić
sos.
Zieleninę ułożyć na talerzach, na niej kawałki kurczaka, paprykę
i awokado. Sałatkę polać sosem, posypać grzankami oraz ziarnami sezamu. Smacznego!
świetna kolorowa sałatka:d
OdpowiedzUsuńJak kolorowo :) Szkoda tylko, że nie potrafię przekonać się do awokado.
OdpowiedzUsuńWiesz, ja też kiedyś za nim nie przepadałam. Moim zdaniem awokado jest trochę jak kameleon, przejmuje smaki składników, z którymi występuje. Samo nie dominuje. Możesz spróbować drobno je pokroić, albo w ogóle nie dodawać, jeśli nie masz ochoty :).
UsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń