Szukałam przepisu na deser z wykorzystaniem gruszek, które
zostały mi po przygotowaniu TARTALETEK Z CZERWONĄ CEBULĄ I FETĄ. Idealna wydała
mi się receptura Jamiego z książki „30 minut w kuchni”. Autor wykorzystał cztery gotowe, głębokie
spody z kruchego ciasta. Ja zdecydowałam się na ciasto francuskie, z którego
wylepiłam i upiekłam spody tartaletek. Zrobiłam siedem ciasteczek, a ilość
bezy, przypisana pierwotnie do czterech sztuk, okazała się wystarczająca.
Tartaletki z gruszką i bezą |
Tartaletki łączą w sobie kilka słodkich smaków. Dżem
malinowy, gruszki oraz beza. Całość jednak nie jest zbyt słodka, a ciasto
francuskie w moim odczuciu idealnie tutaj pasuje. Możecie oczywiście
wykorzystać gotowe spody z ciasta kruchego tak jak Jamie, na pewno skróci to
czas przygotowania. U niego bowiem tartaletki są tylko deserem do obiadu,
którego całość przygotowania ma zając 30 minut. U mnie nie było takiego
pośpiechu :).
Składniki na 6-8 tartaletek:
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego (w oryginale spody z kruchego ciasta)
- ok. 120 g dżemu malinowego
- 5-6- polówek gruszek w syropie (z puszki)
- suszony tymianek
- 2 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru (lub drobnego cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
Dodatkowo do podania: lody waniliowe
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć koła i wylepić nimi wysmarowane
tłuszczem foremki na tartaletki (u mnie 6
foremek o średnicy 10 cm i jedna mniejsza). Ciasto ponakłuwać widelcem i
obciążyć grochem lub fasolą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10
minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut, przekłuwając
ewentualnie powstające „pęcherze”. Gotowe spody odstawić do przestudzenia.
Na każdy spód nałożyć deserową łyżkę dżemu malinowego,
następnie kilka plasterków gruszek i oprószyć
tymiankiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier oraz ekstrakt z wanilii. Pianę przełożyć na tartaletki
tworząc łyżką ładne wzory. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 6-7
minut, aż bezy będą złote. Odstawić do przestudzenia. Podawać same lub z lodami
waniliowymi.
Czas przygotowania: 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.