Strony

piątek, 3 stycznia 2014

Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem

Kilka miesięcy temu upatrzyłam sobie przepis na te kakaowe muffinki. Coś mi mówiło, że muszą być pyszne, ale przed długi czas jakoś zupełnie nie miałam okazji by je upiec. Nawet jak już kupiłam serek mascarpone to stał dwa tygodnie, aż doczekał sie wykorzystania.

Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem
Powiem krótko: te babeczki smakują fenomenalnie! Nie są mocno czekoladowe, a jedynie lekko kakaowe, więc doskonale trafią w gusta osób, które za mocno czekoladowymi smakami nie przepadają. Delikatny kremowy środek stanowi element zaskoczenia. Wcześniej nie robiłam takich nadziewanych muffinek, ale muszę Wam przyznać, że ten pomysł bardzo mi się podoba!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 - 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Nadzienie:
  • 125 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • 1 jajko*
* (do nadzienia potrzebne jest samo białko, żółtko możemy dodać do ciasta, ale nie jest to konieczne)

Przygotowanie:

W celu przygotowania nadzienia wymieszać łyżką serek mascarpone z cukrem, mąką i białkiem. Masę rozsmarować po wewnętrznej powierzchni miski i wstawić do zamrażarki na 30 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól i wymieszać. Następnie dodać mokre składniki, czyli wodę, maślanką lub jogurt, oliwę lub olej oraz rum i ekstrakt z wanilii, a także pozostałe żółtko (opcjonalnie). Wszystkie składniki połączyć delikatnie mieszając łyżką. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami do 1/3 wysokości (po 1 łyżce stołowej na porcję). Na środku nałożyć po 1 czubatej łyżeczce schłodzonego ,serowego nadzienia, następnie ponownie nałożyć kakaową masę (foremki powinny być wypełnione do 2/3 wysokości, ponieważ muf finki wyrosną). 

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, do „suchego patyczka”. Muffinki smakują najlepiej, kiedy zastygnie w nich masa serowa.

Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia masy
Czas pieczenia: 25 minut


Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem

Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem
 
Kakaowe muffinki nadziane kremowym serkiem

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.