Strony

czwartek, 2 stycznia 2014

Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem

Dotychczasowe przepisy na makaron conchiglioni, które Wam prezentowałam nie zawierały mięsa. Na ciepło podawałam Wam przepis na MUSZLE ZE SZPINAKIEM oraz MUSZLE  Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI. Muszę przyznać, że te dzisiejsze z mięsem smakują mi najbardziej! Nie wiem czy to dlatego, że w ogóle chyba wolę dania z mięsem, czy po prostu odpowiada mi konkretnie ten smak. Mięso mielone wraz z szynką (można dodać również boczek) jest delikatnie doprawione i wymieszane ze śmietaną i szczypiorkiem. Nie jest to mocno wyszukane połączenie, a smakuje wyśmienicie! Dodatkowo farsz przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ makaron nadziewamy surowym mięsem, nie trzeba go podsmażać wcześniej na patelni co mocno skraca czas przygotowania całego dania.

Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem

Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem


Receptura wzorowana na przepisie z Poradnika domowego 

Składniki na 2 małe porcje:
  • 14 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 15 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 dag szynki
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • pęczek szczypiorku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Uwaga: jeśli chcesz przygotować większą ilość makaronu podwój proporcje składników, a zamiast kolejnych 10 dag szynki, dodaj 10 dag boczku. 



Przygotowanie:

Makaron gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz (otworem do dołu) wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia (jeżeli chcecie ugotować makaron wcześniej, kiedy wystygnie należy przykryć go folią, aby nie wysechł).

Szynkę pokroić w drobna kostkę, wymieszać z mięsem mielonym. Dodać 2 łyżki śmietany, połowę posiekanego szczypiorku i doprawić do smaku. Farsz wymieszać i napełnić nim muszle. Makaron układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą śmietaną i przykryć (osobiście piekłam bez przykrycia, makaron jest wtedy chrupiący). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć pozostałym szczypiorkiem i od razu podawać.

Muszle makaronowe (conchiglioni)

Muszle makaronowe (conchiglioni)

Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem


Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem

Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem

Muszle makaronowe (conchiglioni) faszerowane mięsem

21 komentarzy:

  1. GDZIE TE MUSZLE KUPIC:) PRZEPIS EXTRA:) ZROBIE TYLKO MUSZLI BRAK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz widuję je w wielu marketach np. w Auchanie lub Piotrze i Pawle. Poszukaj koniecznie bo danie jest pyszne!

      Usuń
  2. Pyszności:-) Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekane muszle uwielbiam:)do tej pory robiłam w wersji bolońskiej:) podoba mi się pomysł faszerowaniem surowym mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam te muszle, są świetne. Ale z chęcią bym polała je jakimś dresingiem lub sosem... np. śmietanowym... Może jakieś pomysły? A co myślicie o zapiekaniu tych muszli pod żółtym serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos śmietanowy to dobry pomysł, podobnie jak ser żółty :) Proponuję sos: śmietana, jajko, starty ser i przyprawy.

      Usuń
    2. A jaką śmietanę użyć?

      Usuń
    3. U mnie śmietana kremówka 36%.

      Usuń
  5. A czy sos czosnkowy by pasował do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiałam się czy można to podać w formie przystawki na zimno? Czy smakuje równie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz podać muszle makaronowe jako przystawkę sugerowałabym z innym farszem. Zapraszam do zakładki "makarony" gdzie znajdziesz kilka propozycji.

      Usuń
  7. Czy muszle wcześniej trzeba ugotować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgodnie z przepisem: Makaron gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku.

      Usuń
  8. Ale mięso mielone surowe ? Dopytuję na wszelki wypadek, bo od kilku miesięcy Twoje przepisy zachwycają moich wybrednych znajomych i nie chciałabym tym razem popełnić jakiejś gafy kulinarnej :)
    pozdrawiam. Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak surowe, pieczemy pół godziny w wysokiej temperaturze :).
      Bardzo się cieszę, że korzystasz z przepisów i zapraszam ponownie :).
      Pozdrawiam
      MK

      Usuń
    2. Bardzo dziękuje za odp. Jutro próba :)
      Ciasto marchewkowe dochodzi w piekarniku, też na jutro :)
      pozdrawiam. B.

      Usuń
  9. Jak pani ustawia piekarnik na 200 st, ale z termoobiegiem czy z grzałką??

    OdpowiedzUsuń
  10. Juz robię muszle,zapewne wyjdą mi smaczne,tak jak każdy Pani przepis...dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.