Strony

środa, 15 stycznia 2014

Kruche babeczki z masą makową i orzechami

Kupiłam gotową masę makową do upieczenia STRUCLI. Sporo masy mi zostało, więc zaczęłam się zastanawiać jak ją wykorzystać, gdyż po otwarciu w lodówce może stać tylko 2 dni. Na jednym z moich ulubionych blogów znalazłam idealny przepis! Kruche babeczki z masą makową „uwiodły” mnie od pierwszego spojrzenia. Od razu wiedziałam, że muszę zrobić te małe cuda dla moich znajomych. Pomysł okazał się bardzo dobry, ponieważ babeczki wyszły wręcz idealnie, a fakt, że nie przetrwały nawet doby świadczy najlepiej o tym jak bardzo smakowały. Okres karnawału sprzyja spotkaniom towarzyskim, dlatego gorąco polecam Wam przygotowanie tej słodkiej przekąski. Wasi goście będą z pewnością zachwyceni zarówno efektem wizualnym jak i smakowym!

Kruche babeczki z masą makową i orzechami

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

Składniki na 16 babeczek:

Ciasto na babeczki:150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 225 g mąki pszennej (plus do podsypywania przy wałkowaniu)
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 2 szklanki masy makowej (domowej lub gotowej)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki zmielonych migdałów (u mnie posiekane)
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać sól, zmielone migdały, połowę ilości mąki i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć ręką lub mikserem, dodać jajko, resztę mąki i szybko zagnieść ciasto, formując z niego kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 

W tym czasie przygotować nadzienie makowe. W tym celu wymieszać masę makową z jajkiem, migdałami i 0,5 szklanki orzechów włoskich. 

Foremki na babeczki o średnicy 7-8 cm wysmarować tłuszczem. Wyjąć pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować na blacie posypanym mąką na placek o grubości 3-4 mm. Szklanką o średnicy 8 cm wykrawać kółka i ciastem wylepić  foremki. Nałożyć makowe nadzienie oraz pozostałe orzechy włoskie. Z resztek ciasta wyciąć gwiazdki i ułożyć je na wierzchu babeczek. Czynności powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. 

Babeczki ustawić na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Babeczki należy wyjąć z foremek zanim całkiem ostygną (ostudzone trudno byłoby wyjąć w całości).
 
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia

Kruche babeczki z masą makową i orzechami

Kruche babeczki z masą makową i orzechami
 
Kruche babeczki z masą makową i orzechami

Kruche babeczki z masą makową i orzechami

Kruche babeczki z masą makową i orzechami

Kruche babeczki z masą makową i orzechami

Kruche babeczki z masą makową i orzechami

4 komentarze:

  1. Jakie urocze! Świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje babeczki wyglądają pysznie i od razu naszła mnie nostalgia... Podobne babeczki jem zawsze podczas każdej wizyty w moim ukochanym Kazimierzu:-)
    Przyznam Ci się, że nie znoszę jednak gotowych mas makowych : mają dodatek sztucznego miodu, który sprawia, że mnie źle pachną :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością lepiej zrobić samemu masę makową, na pewno lepiej smakuje. Być może następnym razem pokuszę się o to :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.