środa, 25 grudnia 2013

Strucla makowa

Jeśli Święta Bożego Narodzenia to musi być strucla makowa! Wybrałam przepis, w którym wykorzystano gotową masę makową, ponieważ właśnie w posiadaniu takiej masy byłam. Struclę robiłam po raz pierwszy. Pomimo tego, że podczas wyrastania ciasto powiększyło swoją objętość, to w czasie pieczenia mocno pękło wzdłuż jednego boku. Nie przeszkodziło to jednak w tym, że mój makowiec znikł w niespełna dobę, tak więc myślę, że można przymknąć oko na tę małą niedoskonałość wizualną, skoro smak jest doskonały :)

Strucla makowa


Źródło przepisu: kotlet.tv
Strucla makowa

Składniki na jednego makowca:

Ciasto:
  • 260-275 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 
  • 4 g drożdży instant lub 8 g świeżych 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 110 ml mleka* 
  • 1 jajko* 
  • 30 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 350 g masy makowej
  • 1 białko
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
*w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Świeże drożdże rozpuścić w mleku (suszone nie wymagają tej czynności). Mąkę przesiać do  miski, dodać suche drożdże (lub rozczyn mleczny), cukier, cukier waniliowy, mleko, jajko i roztopione masło.  Wszystkie wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Masę makową wymieszać z ubitym na sztywno białkiem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o szerokości ok. 25 cm. Rozprowadzić na nim równomiernie masę makową, a następnie zwinąć roladę. Makowca włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu (ciasto można również upiec na zwykłej formie, kek sówka ułatwia uformowanie kształtu). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.

Struclę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 35-40 minut do „suchego patyczka”. Po wystudzeniu polać lukrem i ozdobić bakaliami lub suchym makiem.

Czas przygotowania: 50 minut
Czas oczekiwania: 1,5 godziny
Czas pieczenia: 40 minut

Strucla makowa
  
Strucla makowa

Strucla makowa

5 komentarzy:

  1. Jak na pierwszy raz strucla udała Ci się mistrzowsko. Cudnie wygląda. Ja też nie wyobrażam sobie Świat bez tradycyjnego makowca, ani bożonarodzeniowych, ani wielkanocnych.
    Pięknych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna! debiut? wygląda jakbyś ją piekła trzydziesty raz :]
    pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, strucla musi byc na święta:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj