Jeśli Święta Bożego Narodzenia to musi być strucla makowa!
Wybrałam przepis, w którym wykorzystano gotową masę makową, ponieważ właśnie w
posiadaniu takiej masy byłam. Struclę robiłam po raz pierwszy. Pomimo tego, że
podczas wyrastania ciasto powiększyło swoją objętość, to w czasie pieczenia
mocno pękło wzdłuż jednego boku. Nie przeszkodziło to jednak w tym, że mój
makowiec znikł w niespełna dobę, tak więc myślę, że można przymknąć oko na tę
małą niedoskonałość wizualną, skoro smak jest doskonały :)
Strucla makowa |
Składniki na
jednego makowca:
Ciasto:
- 260-275 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
- 4 g drożdży instant lub 8 g świeżych
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczka cukru waniliowego
- 110 ml mleka*
- 1 jajko*
- 30 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 350 g masy makowej
- 1 białko
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
*w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w mleku (suszone nie wymagają tej czynności). Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże (lub rozczyn mleczny), cukier, cukier waniliowy,
mleko, jajko i roztopione masło.
Wszystkie wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić
swoją objętość.
Masę makową wymieszać z ubitym na sztywno białkiem. Ciasto
rozwałkować na prostokąt o szerokości ok. 25 cm. Rozprowadzić na nim
równomiernie masę makową, a następnie zwinąć roladę. Makowca włożyć do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu (ciasto można również upiec na zwykłej formie, kek sówka ułatwia
uformowanie kształtu). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia na 30 minut.
Struclę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 35-40
minut do „suchego patyczka”. Po wystudzeniu polać lukrem i ozdobić bakaliami
lub suchym makiem.
Czas
przygotowania: 50 minut
Czas
oczekiwania: 1,5 godziny
Jak na pierwszy raz strucla udała Ci się mistrzowsko. Cudnie wygląda. Ja też nie wyobrażam sobie Świat bez tradycyjnego makowca, ani bożonarodzeniowych, ani wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt :)
Bardzo dziękuję :) Życzę Wesołych Świąt!
Usuńidealna! debiut? wygląda jakbyś ją piekła trzydziesty raz :]
OdpowiedzUsuńpyszności.
ależ mi miło :)
UsuńOczywiście, strucla musi byc na święta:)
OdpowiedzUsuń