Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką
Dzisiejszy przepis na spaghetti, który Wam zaprezentuję
bardziej pasował by na lato i we Włoszech zwykle o tej porze roku jest
podawany. Potrawa jest bardzo lekka, a samego sosu nie podgrzewamy stąd jest to
idealne rozwiązanie na upalne dni. Aczkolwiek w wersji na ciepło jest równie
smaczne!
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką |
Dodatkowa zaleta poniższej receptury to prostota i krótki
czas przygotowania. Sos wymaga kilku godzin marynowania w lodówce, więc można
go przygotować rano lub wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy
wystarczy tylko ugotować makaron.
Źródło przepisu: „Dwaj
łakomi włosi” A. Carluccio, G. Contaldo
(plus moje zmiany)
Składniki na 2 porcje:
- ok. 160-180 g makaronu spaghetti
- ok. 160 g pomidorków koktajlowych
- kilka owoców kaparowca
- zielona papryka
- ząbek czosnku
- garść listków bazylii
- szczypta suszonego oregano
- 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
*można też dodać
łodygę młodego selera naciowego
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe i owoce kaparowca przekroić na połówki.
Paprykę i czosnek drobno posiekać. Listki bazylii porwać na kawałki,
zostawiając kilka do przybrania. Wszystkie składniki połączyć z oliwą i
oregano. Przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki lub na
noc do zamarynowania (u mnie 1,5 godziny). W razie potrzeby sos doprawić.
Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie, następnie
odcedzić i wymieszać z sosem. Udekorować listkami bazylii i od razu podawać.
Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń