Dania przygotowane z popularnych składników wcale nie muszą być nudne. Połączenie
ziemniaków, pieczarek, cebuli i kiełbasy okazuje się być pyszną kompozycją.
Dzięki zawartości mięsa danie jest sycące. Dzisiejsza zapiekanka to doskonała
propozycja na prosty, swojski obiad. Możemy przyrządzić podwójną porcję,
przechować w lodówce przykrytą folią i na drugi dzień znów cieszyć się jej
smakiem :).
Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa z kiełbasą |
Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa z kiełbasą |
Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa z kiełbasą |
Receptura inspirowana przepisem z „Kolekcji dobrej kuchni”
Składniki na 2 porcje:
- 40 dag ziemniaków
- 15 dag pieczarek
- 15 dag kiełbasy (u mnie wiejska)
- 1 cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka oleju
- garść startego sera żółtego ( u mnie gouda)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić
i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, większe pokroić w paski, małe na połówki. Kiełbasę
pokroić w pół plasterki, a cebulę w piórka. Natkę pietruszki umyć, oderwać
listki (zostawiając kilka do dekoracji)
i drobno posiekać.
Na większej patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebule i
ziemniaki. Podsmażać przez ok. 5 minut z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzać
olej, wrzucić kiełbasę i pieczarki i smażyć ok. 7 minut. Kiełbasę z pieczarkami
oraz natkę pietruszki dodać do
ziemniaków. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i posypać serem. Zapiec w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze 6-8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.