Ostatnio robiłam MUFFINKI Z JAGODAMI, tym razem wygrzebałam
z mojej zamrażarki rabarbar :).
Chociaż zima w tym roku, nie doskwiera zbyt mocno to i tak na świeże letnie
owoce jeszcze trzeba poczekać kilka miesięcy. Na co dzień ze smakiem popijam
TRUSKAWKOWY KOKTAJL, a jak przychodzi ochota na słodkości to rozmrażam owoce
(nie zawsze, ale akurat rabarbar rozmroziłam całkiem) i dodaje do ciasta.
Muffinki z rabarbarem na mojej nowej paterze, którą dostałam od B. Jeszcze raz
dziękuję Kochana!
Źródło przepisu: eksperymentalnie.com
Składniki na 6-8 muffinek:
Muffinki z rabarbarem i białą czekoladą |
- 170g mąki pszennej
- 75g brązowego cukru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 60 ml oleju
- jajko
- 60 mleka
- 2 łodyżki rabarbaru*
- kilka kostek białej czekolady
Kruszonka:
- 10g masła
- 25g mąki
- łyżka cukru brązowego
- kilka kropli ekstraktu migdałowego (pominęłam)
*może być mrożony, jednak wtedy należy go całkiem
rozmrozić
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i
sól. Dodać olej, mleko i jajko, a następnie zmiksować. Rabarbar pokroić na małe
kawałki, czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.
Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Z
masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, wyrabiając palcami wszystkie
składniki, następnie posypać nią muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190
stopni przez ok. 25 minut.
pyszności, zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem jeszcze muffinek nie jadłam. Mam takie pytanie, jeżeli mam formę silikonową na muffinki, to też powinnam dawać papierowe papilotki na czas pieczenia? (Jeszcze nie robiłam muffinek, ciągle się przymierzam, ale nie chcę czegoś zepsuć)
OdpowiedzUsuńDo sylikonowych z reguły nie trzeba papilotek, jednak muffinki z owocami lubią przywierać do ścianek. Ciężko mi stwierdzić jak dokładnie zachowają się te, bo piekłam je tylko w papilotkach. Myślę jednak, że sylikonowa foremka dobrze się sprawdzi o ile otwory są duże i mają gładkie ścianki. Pozdrawiam
Usuń