Agata, z której przepisu skorzystałam piekła kakaowe muffinki z jagodami na
czwarte urodziny swojego bloga. Ja zrobiłam moje babeczki zupełnie bez okazji.
Ot tak nabrałam ochoty w środku zimy na coś słodkiego i do tego owocowego. W
zamrażarce znalazłam truskawki, maliny i jagody. Wybór padł na te ostatnie.
Muffinki kakaowe z jagodami |
Moim zdaniem ciasto jest ciut za suche dlatego poza wskazaną porcją
maślanki dodałam jeszcze 2 łyżki, a samą maślankę zastąpiłam kefirem. Możecie
też wykorzystać jogurt naturalny i w razie potrzeby dodać go jeszcze trochę
więcej – aby konsystencja ciasta muffinkowego była odpowiednia.
Muffinki kakaowe z jagodami |
Składniki na 12
muffinek:
- 170 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki maślanki (u mnie kefir w ilości ½ szklanki i 2 łyżek)
- 1/4 oleju lub rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 jajko
- szklanka jagód – mogą być mrożone
Kruszonka:
- 10 g masła
- 25 g mąki
- łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Składniki kruszonki zagnieść, uformować kulę i włożyć do lodówki (ja ani
nie formowałam kuli, ani nie włożyłam do lodówki). Do większej miski przesiać
mąkę i kakao, dodać cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. W
drugim naczyniu połączyć maślankę (lub kefir), olej (lub masło) i jajko. Mokre
składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać jagody i ponownie
delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.