Wiele miałam
pomysłów na przygotowanie sobotniego obiadu, na którym miałam gościć
przyjaciół. Mój wybór padł na smakowite, bezmięsne danie (a bo to wiadomo, czy
znajomi nie przeszli na wegetarianizm), jakim są papryki faszerowane:
pomidorami, jajkami, kukurydzą, szczypiorkiem oraz cebulką. Z tymi składnikami idealnie komponuje się
także ser żółty, który dodałam na wierzch farszu pod koniec pieczenia, aby stał
się przyjemnie ciągnący.
Papryki faszerowane pomidorami i jajkami |
Składniki na 3
porcje:
- 3 duże papryki
- 2 pomidory
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 jajka
- średnia cebula
- szczypiorek
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Jajka ugotować na
twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i
usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w
kostkę. Dorzucić je do jajek wraz z odsączoną kukurydzą. Cebulę pokroić w
kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki doprawić solą, pieprzem
i ziołami prowansalskimi, następnie całość wymieszać.
Tak przyrządzonym
farszem napełnić papryki i ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W
czasie pieczenia zetrzeć na tarce ser żółty. Na około 5 minut przed końcem
pieczenia papryki posypać serem. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać.
Papryki faszerowane pomidorami i jajkami |