Jeżeli
chodzi o makarony najczęściej przyrządzam spaghetti albo conchiglioni. Spaghetti z sosem pomidorowym prezentowałam Wam ostatnio, zatem najwyższy czas na muszle. Conchiglioni podawany jest
najczęściej z nadzieniem w środku, na ciepło lub na zimno. Świetnie nadaje się
zarówno na danie obiadowe, może też pełnić rolę przystawki.
Podobnie,
jak w przypadku niedawno prezentowanego przepisu na spaghetti do przyrządzenia
conchiglioni również sięgnęłam po pomidory, które w klasycznym połączeniu z
serem mozarella oraz bazylią tworzą nadzienie wykorzystane do wypełnienia
muszli. (Jeżeli nie mamy lub nie przepadamy za serem mozzarella bez problemu możemy
zastąpić go serem owczym). Farsz doprawiłam sosem winegret. Sałatę, na której
muszle powinny zostać podane również skropiłam sosem dla lepszego smaku, jednak
dodatkowo dodałam do niego natkę pietruszki.
Proponowana
dziś przeze mnie potrawa pod względem wartości odżywczych jest
pełnowartościowa, pomimo tego koszt składników niezbędnych do jej przyrządzenia
nie jest duży. Również sposób przygotowania tego dania nie jest nadmiernie
skomplikowany ani czasochłonny - wykonanie
powinno zająć jedynie około 45 minut.
Składniki:
- 12 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle)
- 15 dag mozzarelli ( jedna kulka)
- 2 duże pomidory
- kilka listków bazylii
- kilka liści sałaty ( może być rzymska, lodowa lub mieszanka sałat)
Sos
winegret do farszu:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz
Sos
winegret zielony do sałaty:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki lub koperek lub szczypiorek
Przygotowanie:
Makaron
włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut (ale dente). Następnie na
durszlaku zahartować zimną wodą i przełożyć na talerz (wnętrzem do dołu aby
woda mogła wypłynąć) wyłożony papierowym ręcznikiem. Odstawić do wystudzenia. (
Makaron możemy ugotować nawet kilka godzin wcześniej, jednak po wystudzeniu
należy go przykryć folią spożywczą)
Umyte
pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę, a
bazylię w cienkie paseczki. Z 3 łyżek oliwy i 2 łyżek octu winnego
przygotować sos winegret. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. W misce
połączyć pomidory z serem, bazylią i
sosem. Całość delikatnie wymieszać.
Liście
sałaty umyć, odsączyć i ułożyć na półmisku. Natkę pietruszki lub koperek drobno
posiekać. Przygotować zielony sos winegret łącząc po 2 łyżki oliwy z
oliwek, wody i octu oraz przyprawy i
zioła. Sałatę skropić sosem.
Przygotowanym
wcześniej nadzieniem napełniać każdą muszlę, układając je kolejno na półmisku z
sałatą. Dodatkowo dla dekoracji na każdej muszli można ułożyć listek bazylii,
kawałek sałaty lub pietruszki.
Muszle (Conchiglioni) nadziewane na sałacie i sos winegret |
Muszle (Conchiglioni) nadziewane na sałacie i sos winegret |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.