środa, 23 stycznia 2013

Muszle (Conchiglioni) nadziewane na sałacie i sos winegret

Jeżeli chodzi o makarony najczęściej przyrządzam spaghetti albo conchiglioni. Spaghetti z sosem pomidorowym prezentowałam Wam ostatnio, zatem najwyższy czas na muszle.  Conchiglioni podawany jest najczęściej z nadzieniem w środku, na ciepło lub na zimno. Świetnie nadaje się zarówno na danie obiadowe, może też pełnić rolę przystawki.  

Podobnie, jak w przypadku niedawno prezentowanego przepisu na spaghetti do przyrządzenia conchiglioni również sięgnęłam po pomidory, które w klasycznym połączeniu z serem mozarella oraz bazylią tworzą nadzienie wykorzystane do wypełnienia muszli. (Jeżeli nie mamy lub nie przepadamy za serem mozzarella bez problemu możemy zastąpić go serem owczym). Farsz doprawiłam sosem winegret. Sałatę, na której muszle powinny zostać podane również skropiłam sosem dla lepszego smaku, jednak dodatkowo dodałam do niego natkę pietruszki.  

Proponowana dziś przeze mnie potrawa pod względem wartości odżywczych jest pełnowartościowa, pomimo tego koszt składników niezbędnych do jej przyrządzenia nie jest duży. Również sposób przygotowania tego dania nie jest nadmiernie skomplikowany ani czasochłonny -  wykonanie powinno zająć jedynie około 45 minut.  

Składniki:
  • 12 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle) 
  • 15 dag mozzarelli ( jedna kulka) 
  • 2 duże pomidory 
  • kilka listków bazylii 
  • kilka liści sałaty ( może być rzymska, lodowa lub mieszanka sałat)
 Sos winegret do farszu:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • sól i pieprz
 Sos winegret zielony do sałaty:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki wody 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • sól i pieprz 
  • posiekana natka pietruszki lub koperek lub szczypiorek
Przygotowanie:

Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować  około 15 minut (ale dente). Następnie na durszlaku zahartować zimną wodą i przełożyć na talerz (wnętrzem do dołu aby woda mogła wypłynąć) wyłożony papierowym ręcznikiem. Odstawić do wystudzenia. ( Makaron możemy ugotować nawet kilka godzin wcześniej, jednak po wystudzeniu należy go przykryć folią spożywczą)

Umyte pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę, a  bazylię w cienkie paseczki. Z 3 łyżek oliwy i 2 łyżek octu winnego przygotować sos winegret. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. W misce połączyć pomidory z serem,  bazylią i sosem.  Całość delikatnie wymieszać. 

Liście sałaty umyć, odsączyć i ułożyć na półmisku. Natkę pietruszki lub koperek drobno posiekać. Przygotować zielony sos winegret łącząc po 2 łyżki oliwy z oliwek,  wody i octu oraz przyprawy i zioła. Sałatę skropić sosem. 

Przygotowanym wcześniej nadzieniem napełniać każdą muszlę, układając je kolejno na półmisku z sałatą. Dodatkowo dla dekoracji na każdej muszli można ułożyć listek bazylii, kawałek sałaty lub pietruszki.


Muszle (Conchiglioni) nadziewane na sałacie i sos winegret
Muszle (Conchiglioni) nadziewane na sałacie i sos winegret

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj