czwartek, 31 stycznia 2013

Papryki faszerowane pomidorami i jajkami

Wiele miałam pomysłów na przygotowanie sobotniego obiadu, na którym miałam gościć przyjaciół. Mój wybór padł na smakowite, bezmięsne danie (a bo to wiadomo, czy znajomi nie przeszli na wegetarianizm), jakim są papryki faszerowane: pomidorami, jajkami, kukurydzą, szczypiorkiem oraz cebulką.  Z tymi składnikami idealnie komponuje się także ser żółty, który dodałam na wierzch farszu pod koniec pieczenia, aby stał się przyjemnie ciągnący. 

Papryki faszerowane pomidorami i jajkami
 
Składniki na 3 porcje:

  • 3 duże papryki
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 jajka
  • średnia cebula
  • szczypiorek
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

 Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Dorzucić je do jajek wraz z odsączoną kukurydzą. Cebulę pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie całość wymieszać. 

Tak przyrządzonym farszem napełnić papryki i ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia zetrzeć na tarce ser żółty. Na około 5 minut przed końcem pieczenia papryki posypać serem. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać.

Papryki faszerowane pomidorami i jajkami

środa, 30 stycznia 2013

Zapiekane conchiglioni (muszle) ze szpinakiem pod beszamelem


Ponieważ prezentowałam Wam już muszle na zimno jako przekąskę, dziś zapraszam na danie obiadowe: conchiglioni ze szpinakiem, zapiekane pod beszamelem, w sosie pomidorowym.  Powiem krótko: jest to pyszne i pożywne danie. Poniżej podaję przepis na porcje dla 2 osób.


Zapiekane conchiglioni (muszle) ze szpinakiem pod beszamelem
 
Składniki:
  • 12-14 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle) 
  • 4 łyżki tartego żółtego sera 
  • natka pietruszki 
  • łyżeczka oliwy

 Farsz:
  • 25 dag świeżego szpinaku ( lub opakowanie mrożonego) 
  • ½ opakowania sera ricotta 
  • łyżka masła 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz

 Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki oliwy 
  • ząbek czosnku 
  • cebula 
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego 
  • 3-4 łyżki wody 
  • suszone oregano 
  • sól i pieprz

 Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła 
  • ¾ szklanki mleka 
  • 3 łyżeczki mąki 
  • sól i pieprz 
  • sproszkowana gałka muszkatołowa

 Przygotowanie 

Muszle włożyć do osolonego wrzątku, dodając łyżeczkę oliwy  i gotować  około 15 minut (al dente). Następnie makaron zahartować zimną wodą na durszlaku. 

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie dołożyć szpinak. Farsz podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić. Po wystudzeniu dodać ser ricotta i ponownie wymieszać. 

Do przygotowania sosu pomidorowego, należy rozgrzać oliwę na patelni, następnie podsmażyć na niej posiekaną cebulę oraz czosnek ( zmiażdżony lub posiekany). Po kilku minutach dodać przecier pomidorowy, kilka łyżek wody, sól, pieprz oraz oregano. Całość zagotować, po czym wyłożyć sos do naczynia żaroodpornego. 

Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i równomiernie wymieszać. Po chwili rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając,  do momentu, aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. 

Muszle nadziewać farszem szpinakowym i kolejno układać w naczyniu żaroodpornym, na sosie pomidorowym. Następnie makaron polać wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym oraz posypać tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć danie, udekorować natką pietruszki i podawać. 

wtorek, 29 stycznia 2013

Ciasto marchewkowe


To ciasto zdecydowanie plasuje się w czołówce moich ulubionych deserów! Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, a jednocześnie puszyste, po prostu idealne. W mojej wersji nie dodałam bakalii i nie zmieniałabym tego. Jednak w przepisie dla zainteresowanych podam również tą bogatszą wersję. Mój „Carrot Pie” to idealna kompozycja miękkiego ciasta i marchewki w proporcjach pół na pół. Gorąco polecam!

Składniki:

Ciasto marchewkowe
  • 2 szklanki mąki
  • 4 duże marchewki
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 pasek gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Opcjonalnie:

  •  bakalie: rodzynki, płatki migdałowe, orzechy włoskie
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną, cynamon oraz cukier waniliowy. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorzką czekoladę posiekać (jeżeli chcemy dodać bakalie, rodzynki należy sparzyć, a orzechy włoskie posiekać).

Mikserem utrzeć jajka z cukrem. Porcjami dorzucać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym oraz cynamonem i nadal ucierać. Na końcu powoli wlać olej i wymieszać. Wciąż mieszając ciasto dodać startą marchewkę oraz czekoladę ( jeżeli chcemy dodać bakalie to również dorzucamy je do ciasta).

Blaszkę - najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów- wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i posypać bulką tartą (zdecydowanie lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest posmarowanie olejem oraz posypanie bułką- papier może rozmięknąć i ciężko będzie go oddzielić od ciasta). Gotowe ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami włoskimi. 

 
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe


poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka Caprese


Pomidory, mozzarella i bazylia to sprawdzony zestaw, doskonale ze sobą współgrających składników, zarówno smakowo jak i kolorystycznie.  Sałatka caprese jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pięknie wygląda na półmisku. Polecam ją zarówno w ramach przystawki,  jak i poobiedniej przekąski!

Sałatka Caprese




























Składniki dla 2 osób ( jeden półmisek):
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 duże pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory i ser pokroić w grube plastry, następnie układać na przemian na półmisku tak, aby plastry na siebie nachodziły. Skropić oliwą, po czym doprawić solą i pieprzem. Listki bazylii opłukać i delikatnie osuszyć. Posypać pomidory i ser. Przed podaniem warto wstawić sałatkę do lodówki na godzinę. 

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

sobota, 26 stycznia 2013

Roladki paprykowe z anchois



Dla miłośników słonawo – pikantnych smaków proponuję połączenie anchois, sera owczego i natki pietruszki, a wszystko to zawinięte w roladkę z papryki. Aby danie nie było zbyt tłuste należy pamiętać o odsączeniu anchois na ręczniku papierowym. Jeżeli nie znajdziemy w sklepie sera owczego z powodzeniem zastąpi go roladka serka koziego, a wybierając papryki zwróćmy uwagę aby nie miały skaz i plam. Najlepiej wybrać grube, lśniące warzywa. Danie nie jest kaloryczne, a papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, zawiera jej nawet więcej niż cytryna! Potrawa w przygotowaniu również nie jest trudna, choć do obierania papryk ze skórki należy uzbroić się w cierpliwość. Uważam, że pomimo trudności jednak warto!

Roladki paprykowe z anchois
Składniki dla 2 osób:

  • dwa strąki papryk ( najlepiej w różnych kolorach)
  • natka pietruszki
  • 10 dag anchois ( jedno opakowanie)
  • 10 dag sera owczego ( jedna roladka)
  • łyżka oleju

 Dodatkowo:

  • 8 wykałaczek


Przygotowanie:

Papryki obrać ze skórki. Następnie usunąć gniazda nasienne i przeciąć wzdłuż na 4 kawałki. 

Filety anchois przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Ser owczy (lub kozi) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. (Można zostawić kilka gałązek natki do dekoracji).

Na każdym pasku papryki ( po wewnętrznej stronie) ułożyć dwa filety anchois, tarty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. (Zostawić trochę sera i natki do posypania roladek i naczynia żaroodpornego). Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. 

Naczynie żaroodporne posmarować olejem, posypać połową pozostałego sera i natki. Ułożyć przygotowane wcześniej roladki paprykowe i oprószyć je resztą sera i natki pietruszki.  Danie zapiekać około 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Kiedy ser się zrumieni, danie wyjąć, przybrać gałązkami natki pietruszki i podawać. 

Roladki paprykowe z anchois
  
Roladki paprykowe z anchois

Roladki paprykowe z anchois
 

Drukuj