Cała historia z 4
potrawami z łososiem, które ostatnio
zrobiłam zaczęła się od mojego pomysłu na Risotto z łososiem ( przepis
niedługo pojawi się na blogu). Aby
przyrządzić tą pyszną potrawę potrzebowałam dwóch steków z łososia. Posyłając
mojego męża na zakupy nie napisałam jednak o jakiego łososia mi chodzi, w
związku z tym stałam się szczęśliwą posiadaczką dwóch opakowań łososia
wędzonego z niedługim terminem ważności. Ponieważ nie lubię marnować jedzenia
zaczęłam się zastanawiać, jakby ten
niespodziewany dar od losu wykorzystać. Jako pierwsze nasunęły mi się na myśl
jajka faszerowane z łososiem ( również niedługo podam przepis). Robiłam je
ostatnio w okolicach Wielkanocy i choć nadchodziły zupełnie inne święta
pomyślałam czemu by tak na przekór nie zrobić właśnie jajek faszerowanych? To by
jednak rozwiązywało mój problem posiadania łososia wędzonego tylko w
połowie. Postanowiłam zatem poszperać w Internecie, jednak zamiast przepisów na
potrawy z łososia wędzonego znalazłam, ten który dziś prezentuję czyli ŁOSOŚ
ZAPIEKANY Z CZERWONYM PESTO. Moja
wędzonka jednak się nie zmarnowała, powstała wyśmienita sałatka, której przepis
również niedługo tu opublikuję J
A wracając do tematu, nigdy wcześniej nie robiłam Pesto, jednak pokusiłam się o
nie kupowanie gotowego a przyrządzenie własnego w blenderze co okazało się
bardzo prostym zadaniem także polecam Wam iść tą drogą!
Podaję pełny przepis na
obiad dla 2 osób:
Składniki:
- 2 filety z łososia ( po około 150-200 g )
- sól i pieprz ( najlepiej świeżo zmielony)
- ok. 3 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów ( można kupić gotowe, jednak polecam zrobić samemu, poniżej przepis )
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki cukru pudru
Pesto:
- 4 - 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju ( ze słoika z suszonymi pomidorami)
- sól i pieprz
- garść orzeszków pinii
- garść tartego parmezanu
Filety z łososia umyć i osuszyć, następnie przyprawić solą i pieprzem. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować Pesto: pomidory, olej, parmezan i orzeszki zmiksować ręcznym blenderem. Wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawić do smaku przyprawami. Tak przygotowanym pesto polać łososia. Szczypiorek posiekać i połową posypać rybę. Pomidorki pokroić na pół, doprawić pieprzem, solą i cukrem pudrem, ułożyć w naczyniu obok łososia. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Piec w piekarniku około 18-20 minut w 200 stopniach, aż łosoś będzie upieczony (warto sprawdzić widelcem w środku). Po wyjęciu posypać pozostałym szczypiorkiem i podawać. SMACZNEGO!
Inspiracja
Łosoś zapiekany z czerwonym Pesto |
Łosoś zapiekany z czerwonym Pesto |
Łosoś zapiekany z czerwonym Pesto |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.