poniedziałek, 21 stycznia 2013

Łosoś zapiekany z czerwonym Pesto



Cała historia z 4 potrawami  z łososiem, które ostatnio zrobiłam zaczęła się od mojego pomysłu na Risotto z łososiem ( przepis niedługo pojawi się na blogu).  Aby przyrządzić tą pyszną potrawę potrzebowałam dwóch steków z łososia. Posyłając mojego męża na zakupy nie napisałam jednak o jakiego łososia mi chodzi, w związku z tym stałam się szczęśliwą posiadaczką dwóch opakowań łososia wędzonego z niedługim terminem ważności. Ponieważ nie lubię marnować jedzenia zaczęłam się zastanawiać,  jakby ten niespodziewany dar od losu wykorzystać. Jako pierwsze nasunęły mi się na myśl jajka faszerowane z łososiem ( również niedługo podam przepis). Robiłam je ostatnio w okolicach Wielkanocy i choć nadchodziły zupełnie inne święta pomyślałam czemu by tak na przekór nie zrobić właśnie jajek faszerowanych?  To by  jednak rozwiązywało mój problem posiadania łososia wędzonego tylko w połowie. Postanowiłam zatem poszperać w Internecie, jednak zamiast przepisów na potrawy z łososia wędzonego znalazłam, ten który dziś prezentuję czyli ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z CZERWONYM PESTO.  Moja wędzonka jednak się nie zmarnowała, powstała wyśmienita sałatka, której przepis również niedługo tu opublikuję J A wracając do tematu, nigdy wcześniej nie robiłam Pesto, jednak pokusiłam się o nie kupowanie gotowego a przyrządzenie własnego w blenderze co okazało się bardzo prostym zadaniem także polecam Wam iść tą drogą! 

Podaję pełny przepis na obiad dla 2 osób:

Składniki: 

  • 2 filety z łososia ( po około 150-200 g ) 
  • sól i pieprz ( najlepiej świeżo zmielony) 
  • ok. 3 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów ( można kupić gotowe, jednak polecam zrobić samemu, poniżej przepis ) 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • szczypiorek 
  • 12 pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Pesto: 

  • 4 - 5 suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki oleju ( ze słoika z suszonymi pomidorami) 
  • sól i pieprz 
  • garść orzeszków pinii 
  • garść tartego parmezanu
Przygotowanie:

Filety z łososia umyć i osuszyć, następnie przyprawić solą i pieprzem. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować Pesto: pomidory, olej, parmezan i orzeszki zmiksować ręcznym blenderem. Wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawić do smaku przyprawami. Tak przygotowanym pesto polać łososia. Szczypiorek posiekać i połową posypać rybę. Pomidorki pokroić na pół, doprawić pieprzem, solą i cukrem pudrem, ułożyć w naczyniu obok łososia. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Piec w piekarniku około 18-20 minut w 200 stopniach, aż łosoś będzie upieczony (warto sprawdzić widelcem w środku). Po wyjęciu posypać pozostałym szczypiorkiem i podawać. SMACZNEGO! 

Inspiracja 

Łosoś zapiekany z czerwonym Pesto

Łosoś zapiekany z czerwonym Pesto

Łosoś zapiekany z czerwonym Pesto
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj