Strony

sobota, 9 marca 2013

Jajka faszerowane na trzy sposoby


Tak jak Wam obiecałam (przy okazji jajek z łososiem i oliwkami ), podaję kolejną propozycję na faszerowane jajka. Myślę, że przyda się Wam nie tylko z okazji  zbliżających się świąt wielkanocnych. Tym razem zaprezentuję, aż trzy sposoby. Byłam ciekawa co wyjdzie, więc zrobiłam kilka jajek z różnymi dodatkami. Przygotowałam jedną „bazową” masę z żółtek, twarożku i mleka. Do jednej części dodałam chrzan,  do drugiej natkę pietruszki, a do trzeciej przecier pomidorowy. Największym powodzeniem cieszyły się jajeczka chrzanowe. Ciekawa jestem które Wam posmakują najbardziej?

Jajka faszerowane
  
Jajka faszerowane


Składniki:
  • 8 jajek
  • 20 dag twarożku
  • 6 łyżek mleka
  • sól i pieprz
  • 1,5 łyżki chrzanu (tartego)
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki


Przygotowanie:

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. W misce wymieszać twarożek z mlekiem, dodać rozgniecione żółtka, doprawić solą i pieprzem, następnie utrzeć na jednolitą masę. Farsz podzielić na trzy części. Do jednej dodać chrzan, drugą połączyć z przecierem pomidorowym, a trzecią część wymieszać z natką pietruszki.

Kolejno każdą z mas przełożyć do szprycy i napełnić jajka. Tak przygotowane jajka można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dodatkowo, warto do nich podać kawałki pomidora lub ogórka.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane
Wielkanocne Smaki III

2 komentarze:

  1. Swietny przepis ale zadam moze glupie pytanie, o jaki twarozek chodzi bo teraz tyle tego ustrojstwa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o taki naturalny twarożek, zwykle nazywa się domowy. Musi mieć gładką konsystencję taką jak na kanapki, a nie granulowany.
      Albo np. taki też powinien być ok:
      http://www.frisco.pl/pid,1272/n,Twoj-Smak-Serek-naturalny/stn,product#!
      Ogólnie najlepiej szukać "domowy twarożek naturalny".

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.