Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej |
Ciasto jest bardzo
kruche. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z brzoskwiniami. Dzięki
wilgotnym owocom, ciasto nie jest za suche. Wszystkie jego składniki nie należą do szybko
psujących się, więc spokojnie można się w nie zaopatrzyć wcześniej i np. mieć w
rezerwie na późno zapowiedzianych gości :)
Składniki na formę o
wymiarach 25x30cm:
- 300g mąki ryżowej ( u mnie pełnoziarnista)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- brzoskwinie z puszki
Przygotowanie:
Mąki przesiać do miski. Wymieszać z proszkiem do
pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jogurt naturalny, olej,
jajka i mikserem dokładnie wymieszać wszystkie składniki do otrzymania
jednolitej masy. Brzoskwinie pokroić w paski o grubości około 1-1,5 cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie
wylać ciasto. Pionowo wkładać w ciasto kawałki owoców ( tak jak widać na
zdjęciach). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Kroić po wystudzeniu.
Świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zdjęcia !
Dziękuję :)
UsuńA jakbym wykorzystała ten przepis na ciasto do zrobienia muffinek z rabarbarem?
OdpowiedzUsuńJak sądzisz? Ubzdurałam sobie, że muszę rabarbarowe babeczki zrobić na biesiadę z przyjaciółmi :-)
Wiesz, to ciasto naprawdę jest bardzo kruche i nie mam pewności na ile sprawdziłoby się w muffinkach. Będę na pewno robić babeczki z rabarbarem, ponieważ w zeszłym roku wypróbowałam dwa przepisy i na pewno je powtórzę, jednak jeżeli nie chcesz czekać to zajrzyj może na eksperymentalnie.com.
UsuńWłaśnie delektuję się ciastem z Twojego przepisu. Dodałam do ciasta pół szklanki przegotowanej wody - nie wiem czy to coś zmieniło, ale o dziwo ciasto wyszło mi nie kruche a puszyste:-) Bardzo dobry przepis, dziękuję i życzę dalszych kulinarnych sukcesów :-) Marta
OdpowiedzUsuńNa pewno zmieniło! Cieszę się, że ciasto smakuję, bardzo dziękuję i wzajemnie :)
UsuńTwoje ciastko jest bardzo dobre przepis super bo ja mam problemy bo jem bez glutenu i bez kukurydzy
OdpowiedzUsuńdodałam truskawki na wieszch i wyszlo super tylka w platkach owsianych optoczylam wyszlo pyszne rewelacja bardzo dziekuje
rewelacja pysznie I zdrowo a zamiast cukru polecam xyliotol bo to naprawde zdrowa slodycz dziekuje I zycze wszystkim smacznego
UsuńCieszę się, że smakowało :) Od pewnego czasu również używam ksylitolu :).
Usuńa na jakie wymiary blaszki jest to ciasto? Dostałam mąkę ryżową i chcę ją wykorzystać gdzieś a ten przepis mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńpodane składniki są na formę o wymiarach 25x30cm. Zachęcam do upieczenia - ciasto jest pyszne!
UsuńWłaśnie upiekłam i jem jest rewelacyjne, dzięki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Upiekłam to ciasto w ubiegłym tygodniu, wyszło bardzo dobre (jedynie nieco dla mnie za słodkie, ale to nic, następnym razem zmniejszę ilość cukru). Chciałabym jednak dokonać małej modyfikacji i dodać wiórki kokosowe. Czy mogę nimi zastąpić część mąki?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam, ale myślę, że tak. Polecam najpierw spróbować z niewielką ilością. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za odpowiedź, podczas kolejnego pieczenia dodam więc trochę wiórków i zobaczę, co wyjdzie :). Pozdrawiam.
UsuńMoje ciasto tak ładnie nie wyrosło jak na zdjęciu. Może dlatego,że dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. Ale raczej nie powinno to mieć znaczenia. To gdzie mogłam popełnić błąd?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem świeże owoce nie powinny być przyczyną. Może natomiast kawałki były zbyt duże lub za blisko siebie? Czy do ciasta na pewno zostały dodane 2 łyżeczki proszku do pieczenia? Czy temperatura pieczenia była właściwa i piekarnik nie był otwierany w czasie pieczenia?
UsuńPozdrawiam
Witaj, kupiłam mąkę ryżową, bo byly takie ładne naleśniczki narysowane, do naleśników w ogóle sie nie nadaje, do placuszkow tez. Maka leży wiec coś musze z niej zrobic. Czy na przełomie tych 3 lat masz jakies wskazówki aby wyszło to ciasto super?
OdpowiedzUsuńMoje ciasto wyszło ładne, ale bardzo gorzkie i suche
OdpowiedzUsuńNajlepiej dać jogurt grecki gęsty to wtedy owoce nie wpadają do środka..ja pieklam w prodziżu i wyszło ładnie..pieklam ok 50 min.. właśnie piekę drugi raz dałam normalny jogurt i mama nadzieję że wyjdzie bo owoce wpadły do środka całkiem
OdpowiedzUsuń