Strony

piątek, 2 sierpnia 2013

Orkiszowe placuszki z jagodami

Po plackach z CZEREŚNIAMI i TRUSKAWKAMI totalnie rozkochałam się w tych słodkich, owocowych przekąskach! Przyszedł czas, na jagody. Tym razem do ciasta użyłam kefiru i mąki orkiszowej na pół z mąką pszenną.

Orkiszowe placuszki z jagodami
Uwielbiam takie placki, nie tylko za ich cudowny smak i łatwość przygotowania, ale również za sporą dowolność w doborze składników. Można bowiem użyć jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki czy serka, a do tego dobrać niemalże dowolne owoce i dodatki. Przy takich plackach człowiek otwiera się na eksperymenty, bo ciężko jest takie ciasto zepsuć. Można na próbę usmażyć jednego placuszka, spróbować i w razie potrzeby zmodyfikować przepis. To duża wygoda :) Tym razem placki miał również jeść mój mąż, więc postawiłam raczej na prosty skład.


Orkiszowe placuszki z jagodami


Przepis własny


Składniki na około 10 sztuk:
  • 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • po 60 g mąki pszennej i orkiszowej*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 160 g jagód
  • olej do smażenia

*można dodać tylko mąkę pszenna lub tylko orkiszową




Przygotowanie:

Kefir lub jogurt naturalny roztrzepać z jajkiem. Dodać mąki, proszek do pieczenia i oba cukry. Ciasto dokładnie wymieszać   trzepaczką . Jagody dokładnie umyć i delikatnie połączyć z ciastem.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i smażyć placki z obu stron na złoty kolor nakładając po około 2 łyżki ciasta na jedną porcję. Usmażone placki układać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, cukrem pudrem, sosem, świeżymi owocami.

Orkiszowe placuszki z jagodami

10 komentarzy:

  1. Zdjecia tak piekne, ze od razu slinka cieknie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je, a zwłaszcza to, ze można przygotować je ze składników, które ma się pod ręką. Pychota !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pychota! Najlepiej smakują polane syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba dodawac proszek do pieczenia?;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.