Serowe placuszki z
truskawkami były całkowicie spontanicznym i improwizowanym pomysłem. Przepis
ten stworzyłam z potrzeby wykorzystania twarożku i powiem Wam, że placuszki
wyszły niesamowicie pyszne! Nie są za słodkie, a kawałki migdałów przyjemnie
chrupią. Wykorzystałam też kilka truskawek, które jeszcze miałam pod ręką i zrobiłam
sobie taką małą ucztę :).
Serowe placuszki z truskawkami |
Serowe placki polałam
jogurtem naturalnym, słodką polewą truskawkową i sosem balsamicznym. Do tego
dorzuciłam kilka pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek i kilka listków
mięty. Smakowało na prawdę wybornie. Placki są równie pyszne bez żadnych
dodatków, albo jedynie dla osłodzenia smaku oprószone lekko cukrem pudrem czy
też granulowanym kakao. Gorąco polecam Wam ten przepis!
Serowe placuszki z truskawkami |
Przepis własny
Składniki na około 8
sztuk:
- 140 g naturalnego twarożku domowego (jedno opakowanie)*
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku d opieczenia
- 70 g mąki pszennej
- 15 g posiekanych migdałów**
- kilka truskawek
- olej do smażenia
*opakowanie ma niby 150 g, jednak kiedy wyjęłam cały serek z opakowania waga pokazał mi 140g dlatego taką wagę Wam podaję, ale zasadniczo chodzi o jedno opakowanie serka (u mnie twarożek Piątnicy)
**można kupić już
takie posiekane migdały
Przygotowanie:
Twarożek przełożyć
do miski, dodać cukier puder, jajka i aromat migdałowy. Wymieszać mikserem do
połączenia się składników. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i posiekane
migdały, ponownie wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić
na 3-4 plastry zależnie od wielkości owoców.
Na rozgrzany tłuszcz
na patelni nakładać po łyżce ciasta, a następnie delikatnie wciskać po 2
plastry truskawek. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
(podczas smażenia placuszki dosyć mocno zwiększą swoją objętość dlatego należy
zachować odpowiednie odstępy przy nakładaniu ciasta). Podawać z jogurtem
naturalnym, miętą, świeżymi owocami, sosem balsamicznym lub innymi ulubionymi
dodatkami.
Serowe placuszki z truskawkami |
Takie placuszki to doskanały pomysł na zakończenie sezonu truskawkowego.
OdpowiedzUsuńzrobiłaś cudowny placuszkowy torcik! Idealny letni śniadaniowy (lub podwieczorkowy, lub obiedni, co kto woli) torcik!
OdpowiedzUsuńgenialny
Pozdrawiam,
Monika
Bardzo dziękuję :) Jakoś nie myślałam wcześniej o tym daniu w kategoriach torciku :P
UsuńWyglądają bardzo kusząco - chyba dziś na śniadanie takie zaraz zrobię ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, są lekkie, ale sycące za razem :)
UsuńSzanowna Pani
OdpowiedzUsuńw imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/